Kucharz Tychy - oferty pracy
Miejscem pracy kucharza są restauracje, kawiarnie, a nawet prywatne kuchnie, ponieważ kucharzy o najwyższych kwalifikacjach lubią zatrudniać znane gwiazdy do stałej pracy. W każdym kraju można na rynku znaleźć wakat, posiadając niezbędne przeszkolenie zawodowe, minimalną znajomość języka obcego, ponieważ kuchnia jest obszarem, na którym ludzie rozumieją się nawzajem z małymi lub żadnymi słowami. Kucharze są potrzebni w hotelach, kompleksach dziecięcych, medycznych i rozrywkowych, fabrykach, restauracjach i innych instytucjach z kuchnią. Poniżej przedstawiamy sytuację na obecnym rynku pracy.
Praca dla kucharza w Tychach?
W Tychach na Górnym Śląsku zatrudnienie w zawodzie kucharza można znaleźć w wielu miejscach. Znajduje się tutaj dużo miejsc z małą gastronomią, a także restauracje, hotele, domy weselne i firmy cateringowe. W tym fachu liczy się znajomość w produkcji wykwintnych potraw, znajomość przepisów kulinarnych, doświadczenie w praktyce i stworzenie wizualnie pięknych dań. Stawki za pracę na stanowisku w kuchni związane są z rolą, jaką ma spełnić pracownik, renomą miejsca oraz innymi obowiązkami, które musi realizować pracownik Przykłady są bardzo różnorodne, gdyż pracownikiem na kuchni są osoby pracujące w fast food oraz w znanych restauracjach. I tak BEST Kebab poszukiwał pracownika, oferując stawkę godzinową 18 złotych brutto, a stołówka w FIAT AUTO POLAND (FCA) proponowała na stanowisku kucharza/kucharki 3400 złotych brutto.
Tychy kucharz - pracodawcy
W Tychach nie brakuje pracodawców, którzy są skłonni zatrudnić osobę na kuchnię. Nowo otwarta kawiarnia/bistro zamieściła ogłoszenie pracy w zawodzie kucharza, w stawce godzinowej od 15 do 20 złotych brutto. Restauracja Browarowa 21 działająca na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach z kolei miała ofertę dla pizzermana. Pracodawcy oczekują od pracowników zaangażowania oraz posiadania książeczki do celów sanitarno- epidemiologicznych. Rynek pracy jest otwarty na pracowników z różnym doświadczeniem i często jest wakat w wielu miejscach pracy. Obserwując sytuację na rynku przez portale ogłoszeniowe widać, że popyt na kucharzy jest dość wysoki, w porównaniu z innymi zawodami.
Jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz?
Obowiązki kucharza na stanowisku wyższym są ściśle określone w każdej placówce. Planowanie, organizacja i kontrola zamówienia w ogóle. Najważniejsze to organizacja procesu gotowania, wybór i rozmieszczenie podległego personelu. Organizacja pracy personelu i jego motywacja do pracy. Monitorowanie i analiza efektywności czasu pracy. W tej pracy liczą się faktyczne umiejętności i doświadczenie. Wiedza na temat danej kuchni oraz tworzenie potraw wizualnie ładnych też tego wymaga. Kucharze zwykle są po szkołach gastronomicznych, jednak pracodawcy wymagają praktycznej wiedzy w zakresie gotowania oraz referencji z poprzednich miejsc pracy.