Kucharz Żory - oferty pracy
Szef kuchni wymyśla, poszukuje i doskonali receptury na rzadkie potrawy. Jego inwencja twórcza jest nieograniczona - zawód może stać się wysoką sztuką. W wielu stołówkach, tawernach i kawiarniach jest kucharzem z dodatkowymi obowiązkami: nadzoruje, organizuje bankiety i kieruje produkcją. Jest administratorem, kucharzem i dostawcą w jednej osobie, odpowiada za pracę zwykłych kucharzy i kelnerów, ustala technologię gotowania i realizuje zakup produktów. Kucharz będący na niższym stanowisku również gotuje albo jest pomocnikiem. Pracodawcy często szukają kucharzy z różnym doświadczeniem.
Praca dla kucharza w Żorach?
Żory jest miastem znajdującym się w Rybnickim Okręgu Węglowym. Nie brakuje tutaj wielu lokali gastronomicznych, w których niezbędni są pracownicy na kuchni do przygotowywania potraw. KFC w żorskim Auchan oferuje 14 złotych brutto na godzinę dla pracowników lokalu fast food. Od pracowników wymagano przygotowywania produktów KFC zgodnie ze standardami oraz dbanie o ich jak najwyższą jakość, utrzymywania czystości w miejscu pracy oraz współpracy w zespole i wsparcie w realizacji celów restauracji. Pracownicy z doświadczeniem w pracy na kuchni mogą liczyć na zarobki około 2500 złotych netto. Bardziej renomowane lokale mają większe wymagania, ale także wyższe stawki za godzinę pracy.
Żory kucharz - pracodawcy
Kucharz jest poszukiwany w wielu miejscach i Żory nie są żadnym wyjątkiem pod tym względem. Dobry kucharz jest zawsze ważną osobą w każdym zakładzie gastronomicznym. Klinika Chirurgii Endoskopowej Sp z.o.o. poszukiwała pracownika na stanowisko kucharza do swojej kawiarni bistro. Pracodawca stawiał tutaj nacisk na dobrą znajomość procedur obowiązujących w gastronomii, w szczególności HACCP, GMP oraz GHP. Restauracja Miyu Sushi z kolei szukała kucharza - sushi mastera ze znajomością przygotowywania potraw azjatyckich sushi. Restauracja inoWino chciała zatrudnić pomoc kuchenną. Ofert pracy jak widać, nie brakuje. Dobry kucharz zawsze się obroni swoją pracą. Ma także możliwość rozwoju w zawodzie i w ten sposób awansowania na szczeblu kariery.
Jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz?
Kucharz może być szkolony w na specjalistycznych kursach lub w szkołach zawodowych. Kucharz, który naprawdę chce zwiększyć swoją rangę i wartość zawodową, potrzebuje wyższego wykształcenia. Należy wybrać dowolny program szkoleniowy związany z sektorem spożywczym, a mianowicie: "Inżynieria żywności małych przedsiębiorstw", "Technologia żywności" i itp. Jak pokazuje praktyka, w wielu miejscach liczy się nie wiedza na papierze, ale przede wszystkim zdolności praktyczne. Dlatego wszyscy pasjonujący się jedzeniem mogą pracować w tym zawodzie z powodzeniem. Nieustanny rozwój umożliwia na awans w pracy, co jest korzystne dla pracodawcy, jak i pracownika. Wielkie kariery zrobili pracownicy z pasją, niekoniecznie po szkołach gastronomicznych.