Kucharz Żywiec - oferty pracy
Zawód kucharza jest jednym z najbardziej poszukiwanych. Człowiek czuje potrzebę codziennego jedzenia, więc zapotrzebowanie na dobrych pracowników jest niezmiennie wysokie. W tym zawodzie można się kształcić w liceach gastronomicznych lub szkołach zawodowych. Na rynku pracy widać, że wiele placówek gastronomicznych szuka osób z doświadczeniem lub pomocników kucharzy. W naszym poradniku postaramy się odpowiedzieć co potrzeba wiedzieć i jakimi cechami się charakteryzować, by zdobyć pracę w tym zawodzie.
Praca dla kucharza w Żywcu?
Jak można przeczytać w popularnym serwisie z ogłoszeniami o pracę indeed kucharz co jakiś czas jest poszukiwany przez miejscowych pracodawców. Żywiec jest miastem leżącym u podnóża beskidzkich szczytów, to właśnie tutaj i w miejscowościach leżących niedaleko tego miasta mieści się wiele lokali gastronomicznych. W sezonie turystycznych dochodzi jeszcze więcej takich punktów, gdzie kucharze do pracy są niezbędni. W wielu miejscach negocjuje się stawki za godzinę pracy, jednak można przyjąć, iż zarobki tutaj nie odbiegają od tych na północy województwa śląskiego oraz małopolskiego. Ogłoszenia wskazują na zarobki od około 2000 złotych brutto za etat, bez dodatkowych profitów.
Żywiec kucharz - pracodawcy
Hotelu Golden Tulip Magnus z Wilkowic poszukiwał pracownika do kuchni do pracy przy przygotowywaniu dań a'la carte i innych potraw w ramach usług konferencyjnych i imprez okolicznościowych. Od kandydatów firma wymagała zapewnienie wysokiej jakości usługi, która jest zgodna ze standardami hotelu. Od kandydata wymagano także wykształcenia gastronomicznego, umiejętności pracy w zespole, chęci do nauki i rozwoju zawodowego, dyspozycyjności i zaangażowania, gotowości do pracy w systemie zmianowym oraz aktualnej książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych. Słynny w okolicy Hotel "Kocierz" leżący na przełęczy kocierskiej oferował pracę dla kucharza i pomocy kuchennej, ze stawką miesięczną od 4000 do 6000 tysięcy złotych brutto. Jak widać, renoma lokalu ma także spory wpływ na wysokość zarobków. Takie miejsca jednak często mają konkretne wymagania, znacznie przewyższające inne oferty pracy. Warto jest zatem poszerzać swoje kwalifikacje.
Jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz?
Szef kuchni to przewodnia profesja, która wymaga dobrze rozwiniętego gustu estetycznego, wspaniałego węchu i solidnego charakteru, bez którego nie można utrzymać porządku w kuchni. Pamiętaj, że przyszły szef kuchni musi wyróżniać się dobrym zdrowiem. Wysokie temperatury w kuchni, długie godziny pracy bez możliwości odpoczynku, błędy pracowników, kaprysy klientów, brak punktualności dostawców - to tylko niewielka liczba problemów, z którymi szef kuchni boryka się niemal codziennie. Praca kucharza bez względu na jego doświadczenie wymaga odpowiedzialności oraz odporności na stres i przede wszystkim umiejętności praktycznych.