Zawody i ich potencjał

Młynarz - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

1 czerwca 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 7 głosów

7 głosów

6 komentarzy
Młynarz - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
Młynarz to zawód wykonywany od wielu wieków. Choć warunki pracy i wykorzystywane narzędzia na przestrzeni lat mocno się zmieniły, idea pozostała ta sama. Osoba na tym stanowisku zajmuje się przetwarzaniem zbóż na produkty żywnościowe i paszowe. Dzięki młynarzom możemy kupić w supermarkecie mąkę, kasze czy płatki. Oprócz samego mielenia zbóż młynarz ma również wiele innych obowiązków. Aby prawidłowo je wykonywać, niezbędne jest wykształcenie związane z przetwarzaniem żywności. Czy warto uczyć się tego zawodu?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czym zajmuje się młynarz. 
  • Jak zostać młynarzem.
  • Jakie są predyspozycje zdrowotne do pracy jako młynarz.
  • Jakie kompetencje miękkie przydają się do pracy jako młynarz. 
  • Czy warto uczyć zawodu młynarza.

Młynarz – na czym polega praca?

Gdy myślimy o młynarzu, większości z nas przed oczami pojawia się mężczyzna ubrudzony mąką, przerzucający ciężkie worki i pracujący w drewnianym młynie. Taki obraz można zobaczyć w kreskówkach czy w starych filmach. Dziś praca młynarza wygląda zupełnie inaczej, choć idea jest taka sama. 

Osoba na tym stanowisku odpowiedzialna jest przede wszystkim za mielenie zboża, czyli przetwarzanie go w produkty spożywcze i paszowe. Młynarz przetwarza surowce zbożowe i produkuje z nich m.in. mąkę, płatki i kasze. Wszystko to odbywa się w nowoczesnych, wielokondygnacyjnych obiektach, za pomocą specjalistycznych narzędzi i maszyn. 

Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku młynarza?

  • mielenie zbóż w celu uzyskania różnych produktów żywnościowych, 
  • przyjmowanie surowców zbożowych i sprawdzanie ich jakości, 
  • oczyszczanie, sortowanie i przygotowywanie ziaren do przetworzenia, 
  • przygotowywanie odpowiednich mieszanek,
  • obsługiwanie maszyn i narzędzi młynarskich, 
  • osuszanie gotowych produktów, 
  • prowadzenie dokumentacji i sporządzanie raportów dotyczących produkcji, 
  • kontrolowanie przebiegu procesów technologicznych.

Dla kogo najlepsza jest praca na stanowisku młynarza?

Obecnie młynarz w swojej pracy wykorzystuje nowoczesne technologie i wiele obowiązków wykonuje przy zautomatyzowanej linii produkcyjnej, którą obsługiwać mogą osoby z odpowiednim przygotowaniem. Dlatego praca na stanowisku młynarza najlepsza jest dla osób, które mogą wykazać się zdolnościami technologicznymi, a co więcej – interesują się tematem urządzeń przemysłu spożywczego i ogólnie technologią żywności. To dlatego, że praca na tym stanowisku wymaga ciągłego poszerzania wiedzy we wspomnianych obszarach. 

Szukasz pracy?

Pracownik produkcji spożywczej

Dijo Baking Sp. z o.o.

  • Wrocław
Dodana
Dodana

Główny księgowy/Główna księgowa

Polski Czerwony Krzyż Wielkopolski Oddział Okręgowy w Poznaniu

  • Poznań
Dodana

Technik Utrzymania Ruchu

Dijo Baking Sp. z o.o.

  • Wrocław
Dodana
Dodana

Warto również dodać, że niektóre czynności w pracy młynarza powtarzane są tysiące razy w ciągu jednego dnia, dlatego nie jest to praca dla osób, które szukają wrażeń. 

Jakie kompetencje przydadzą się do pracy jako młynarz?

  • uzdolnienia techniczne, 
  • zdolność koncentracji uwagi, 
  • wiedza z zakresu technologii żywności,
  • wiedza z zakresu nowoczesnych maszyn, 
  • samodzielność, 
  • dobra organizacja pracy, 
  • zdolność do pracy w nieprzyjemnych warunkach, 
  • dokładność, 
  • spostrzegawczość.

W jakich warunkach pracuje młynarz?

Młynarz pracuje na halach produkcyjnych, ale również na świeżym powietrzu. Do pracy wykorzystuje nowoczesne maszyny, narzędzia i linie produkcyjne. 

Pod względem wydatku energetycznego nie jest to praca tak trudna, jak dawniej – młynarz nie musi ręcznie przerzucać ciężkich worków, jednak nadal jest to praca fizyczna, do której wykonywania potrzebna jest wytrzymałość i sprawny układ szkieletowo-mięśniowy

Warto też wspomnieć, że osoba na tym stanowisku narażona jest na choroby układu oddechowego, ubytki słuchu, alergie i choroby układu kostno-stawowego

Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku młynarza?

  • duża wytrzymałość fizyczna, 
  • brak chorób alergicznych, 
  • sprawny układ oddechowy, 
  • sprawne narządy wzroku, węchu i słuchu, 
  • brak przeciwwskazań do kontaktu z żywnością.
młynarz

Ile zarabia młynarz?

Średnie zarobki na stanowisku młynarza to 3600 zł brutto, jednak wszystko zależy od polityki płacowej firmy, a także od wykształcenia i stażu pracy. Na największe zarobki mogą liczyć osoby na stanowiskach kierowniczych. 

Warto wspomnieć, że według Krzysztofa Gwiazdy, czyli prezesa zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego, pensja młynarza może wynosić dwa razy więcej niż średnia krajowa. To dlatego, że chętnych na to stanowisko wciąż brakuje. 

Szczegółowe informacje na temat wynagrodzenia na stanowisku młynarz przedstawiliśmy w tabeli:

POZIOM WYNAGRODZENIA ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO
MINIMALNE 3 100 zł 2 434 zł
ŚREDNIE 3 600 zł 2 766 zł
WYSOKIE 4 300 zł 3 214 zł

Czy do pracy na stanowisku młynarza potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?

Do pracy na stanowisku młynarza niezbędne jest odpowiednie wykształcenie związane z technologią żywności, a także obsługą urządzeń przemysłu spożywczego. Pracodawcy preferują absolwentów szkół branżowych. Największe szanse na zatrudnienie mają natomiast osoby, których ścieżka edukacyjna nie kończy się na szkole średniej. 

Atutami będą: ukończenie akademii rolniczej, a także certyfikaty ukończenia kursów i szkoleń na temat wiedzy z przerobu zbóż. 

Więcej na temat wykształcenia niezbędnego do pracy na stanowisku młynarza znajdziesz w tabeli poniżej. 

CZY POTRZEBNE? SZKOŁY / STUDIA SZKOLENIA / KURSY
WYMAGANE Uzyskanie kompetencji zawodowych na stanowisko młynarza wiąże się ze zdobyciem odpowiednich kwalifikacji w szkole branżowej lub w technikum. -
PRZYDATNE Osoby, które posiadają wykształcenie wyższe na uczelni rolniczej mogą liczyć na awans na najwyższe stanowiska w przedsiębiorstwie. -

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie młynarza?

Młynarz może znaleźć zatrudnienie etatowe w młynach, kaszarniach, płatkarniach i realizować zadania związane z przetwarzaniem zboża (jako młynarz zmianowy), ale również objąć stanowisko kierownika młyna czy osoby nadzorującej pracę całego zespołu. Im lepsze wykształcenie, tym na lepsze stanowisko można liczyć. 

młynarz

Czy zawód młynarza jest przyszłościowy?

Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego apeluje, że młynarz to zawód zapomniany, do którego brakuje chętnych. Młode osoby nie chcą szkolić się do pracy na tym stanowisku, głównie ze względu na mylne postrzeganie tego zawodu. Wiele osób wciąż uważa, że praca młynarza wygląda jak za dawnych lat. Tymczasem wszystko odbywa się na nowoczesnych halach z wykorzystaniem najnowszej technologii do przetwórstwa żywności. 

Starsze osoby przechodzą na emeryturę i zwalniają stanowiska, dlatego zapotrzebowanie na młynarzy jest coraz większe. Już teraz brakuje osób chętnych na to stanowisko, a w przyszłości problem może być jeszcze większy. Dlatego osoba, która zdecyduje się kształcić w tym zawodzie, prawdopodobnie nie będzie miała problemu ze znalezieniem pracy

Warto wspomnieć, że według Krzysztofa Gwiazdy, zakłady zbożowe są już tak zautomatyzowane i unowocześnione, że trudno jeszcze coś poprawić. To oznacza, że młynarze nie muszą martwić się o to, że zostaną zastąpieni przez maszyny. Jest to zatem zawód przyszłościowy.

Podsumowanie:
  • Młynarz zajmuje się mieleniem zboża i przetwarzaniem go na produkty spożywcze i paszowe w nowoczesnych obiektach przy użyciu specjalistycznych narzędzi i maszyn.
  • Praca na stanowisku młynarza wymaga odpowiednich zdolności technologicznych oraz zainteresowania tematami związanymi z przemysłem spożywczym i technologią żywności.
  • Osoba na tym stanowisku pragnąca osiągnąć sukces musi ciągle pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie przetwórstwa zbóż.
  • Według Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego, zawód młynarza jest przyszłościowy i daje możliwość zarobienia nawet dwukrotności średniej krajowej, jednak brakuje chętnych do pracy na tym stanowisku.

Najczęściej zadawane pytania

Jak wygląda praca młynarza?

Młynarz zajmuje się przede wszystkim mieleniem zbóż i wytwarzaniem z nich mąki, kaszy, płatków, a także innych produktów żywnościowych i paszowych. Obecnie w pracy na tym stanowisku wykorzystuje się zautomatyzowane linie produkcyjne i nowoczesne maszyny oraz narzędzia.

Jak zostać młynarzem?

Aby zostać młynarzem, najlepiej ukończyć szkołę branżową na kierunku związanym z technologią żywności i przetwórstwem zbóż. Oprócz tego warto ukończyć kursy i szkolenia przygotowujące do zawodu. Osoby z lepszym wykształceniem mają większe szanse na zatrudnienie, a także na wyższe zarobki.

Autor

Artykuł został opracowany i zmodyfikowany przez kilku autorów. Poniżej podajemy dane redaktora lub autora, który dokonał ostatniej modyfikacji.

Aleksandra Góral

Redaktor

Redaktor. Content Marketing specialist WhitePress. Specjalista Social Media.

6 komentarzy

Z.S.

Z.S.

Hallo Remixxx. Na jakim poziomie kształtują się zarobki młynarza z... wieloletnim doświadczeniem?
Remixxx

Remixxx

Jako pracodawca w branży zbożowej, zauważam, że brakuje nam młodych i ambitnych ludzi, którzy chcieliby uczyć się zawodu młynarza. Ta praca jest przyszłościowa i opłacalna, a perspektywy na awans są duże.
tyran

tyran

Może w końcu spróbuję swoich sił jako młynarz. Widzę, że to zawód wymagający, ale przyszłościowy. Włożę w to swoje serce i wiedzę, a może uda mi się osiągnąć sukces.
Goliath

Goliath

Słyszałem, że praca młynarza jest ciężka fizycznie i wymagająca zdrowia. Nie mam jednak doświadczenia w tej branży, więc nie wiem, czy powinienem na nią się stawiać.
Godula

Godula

Jestem młynarzem i mogę powiedzieć, że jest to interesująca praca, która wymaga dużej wiedzy technologicznej. Uważam jednak, że warto uczyć się tego zawodu, ponieważ jest on przyszłościowy i można na nim zarobić dobrze.
slawko50

slawko50

,,Kto mle we młynie z głodu nie zginie,, Powiedzonko stare jak stara jest ta branża. Lecz nie samym chlebem człowiek żyje. Ale OK. Jak mi, staremu technikowi młynarstwa da ktoś 10000 na łape to wracam do zawodu.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.