Spis treści
Z naszego artykułu dowiesz się:
- na czym polega praca szefa kuchni;
- kto ma największe szanse na zostanie szefem kuchni;
- ile zarabia szef kuchni;
- co wpływa na wysokość zarobków w pracy szefa kuchni;
- czy do pracy na stanowisku szefa kuchni potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia;
- jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie szefa kuchni;
- czy zawód szefa kuchni jest przyszłościowy.
Szef kuchni - na czym polega praca?
Zawód szefa kuchni to niezwykle odpowiedzialne i wymagające zajęcie. Zadaniem szefa kuchni jest zarządzanie personelem, dbałość o ustalanie menu restauracji, organizowanie zaopatrzenia i dbałość o jakość serwowanych dań, a także wszystkie działania administracyjne. Jest także odpowiedzialny za współpracę z innymi osobami, np. menadżerem sali i właścicielem obiektu. Co ważne, odpowiada on także za oryginalne podanie i smak potraw.
- organizacja pracy w kuchni;
- delegowanie zadań;
- ustalanie menu;
- zarządzanie personelem;
- odpowiedzialność za smak i wygląd serwowanych dań;
- tworzenie kosztorysu dań;
- ustalanie obowiązków personelu;
- kontrola nad jakością produktów wykorzystywanych w kuchni;
- dbanie o zaopatrzenie miejsca pracy w składniki potrzebne do przygotowywania potraw.
Kto ma największe szanse na zostanie szefem kuchni?
Szef kuchni to osoba, która powinna charakteryzować się pewnymi cechami pomocnymi w pracy na tak odpowiedzialnym stanowisku. Aby zostać szefem kuchni, konieczne jest ukończenie szkoły np. technikum gastronomicznego czy szkoły branżowej. Po nauce otrzymuje się kwalifikacje zawodowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podjąć dalszą naukę w szkole wyższej. Można także zdecydować się na uczestnictwo w różnorodnych kursach.
- refleks;
- spostrzegawczość;
- czucie smakowe;
- czucie węchowe;
- równowaga;
- rozróżnianie barw;
- asertywność;
- odpowiedzialność;
- podzielność uwagi;
- umiejętność koncentracji uwagi;
- uczciwość;
- dyspozycyjność;
- umiejętność pracy w grupie;
- umiejętność pracy w stresie;
- komunikatywność.
- sprawny wzrok;
- sprawny słuch;
- sprawny narząd ruchu;
- zdrowy układ krążenia;
- zdrowy układ oddechowy;
- zręczność rąk i palców.
- choroby zakaźne i pasożytnicze;
- schorzenia górnych dróg oddechowych i płuc;
- skrzywienie kręgosłupa;
- choroby skórne, szczególnie dłoni;
- zaburzenia lub utrata węchu i smaku;
- alergie pokarmowe;
- niektóre choroby układu pokarmowego;
- niektóre zaburzenia psychiczne.
Każda osoba, która chce podjąć pracę na stanowisku szefa kuchni musi posiadać ważną książeczkę do celów sanitarno - epidemiologicznych, a także posiadać ważne zaświadczenie od lekarza medycyny od braku przeciwskazań na tym stanowisku. W końcu praca wiąże się z przygotowywaniem potraw, dlatego tak ważne jest aby szef kuchni wyróżniał się nienagannym zdrowiem.
Ile zarabia szef kuchni?
Praca szefa kuchni może wiązać się z dobrymi zarobkami, jednak wszystko zależy od stażu pracy, wykształcenia i ogólnych umiejętności, a także miejsca pracy. Szczegółowe zarobki szefa kuchni przedstawia tabela poniżej.
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 4 700 zł | 3 469 zł |
ŚREDNIE | 6 000 zł | 4 319 zł |
WYSOKIE | 7 800 zł | 5 589 zł |
Co wpływa na wysokość zarobków w pracy szefa kuchni?
Na wysokość zarobków szefa kuchni wpływ ma przede wszystkim jego doświadczenie, umiejętności oraz staż pracy. Kluczowym czynnikiem, który ma wpływ na wysokość wynagrodzenia jest miejsce pracy. Zupełnie inne zarobki będzie miał szef kuchni w stołówce, a jeszcze inne w renomowanej restauracji. Dlatego najczęściej wszystko zależy od miejsca pracy, jednak aby pracować w restauracji, w której można liczyć na spore wynagrodzenie, należy mieć spore umiejętności i kilka lat stażu pracy. Dopiero wtedy możliwe jest podjęcie zatrudnienia w takim miejscu. Ważne jest także, aby osoba ta posiadała zdolności artystyczne w zakresie dekorowania potraw oraz świetny smak, dzięki któremu przygotowywane potrawy będą cieszyły kubki smakowe klientów.
Czy do pracy na stanowisku szefa kuchni potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Praca na stanowisku szefa kuchni wymaga ukończenia szkoły. Ważne jest także poszerzanie swoich umiejętności poprzez uczestnictwo w szkoleniach. Szczegóły przedstawia tabelka poniżej.
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | SZKOLENIA / KURSY |
---|---|---|
WYMAGANE | - | - |
PRZYDATNE | Osoba, która pracuje na stanowisku szefa kuchni powinien posiadać wykształcenie gastronomiczne, jednak nie ono jest najważniejsze w tym zawodzie. | W celu potwierdzenia swoich kucharskich umiejętności można przystąpić do specjalistycznego kursu i uzyskać certyfikat kulinarny. |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie szefa kuchni?
Szef kuchni może pracować w wielu miejscach, zarówno małych firmach, jak i większych zakładach pracy. Są to szczególnie restauracje, bary, stołówki, gospody, karczmy, zajazdy, domy wypoczynkowe, agroturystyce, a także w wagonach restauracyjnych i na okrętach. Co istotne, każdy szef kuchni, który charakteryzuje się doświadczeniem może podjąć swoją działalność gospodarczą w zakresie przygotowywania potraw i napojów. Możliwości jest mnóstwo, dlatego żaden szef kuchni nie będzie narzekał na brak zajęcia.
Czy zawód szefa kuchni jest przyszłościowy?
Szef kuchni to zawód zaliczany do jednych z najbardziej przyszłościowych. Związane jest to z życiem prowadzonym przez większość społeczeństwa. Ludzie wprost uwielbiają korzystać z miejsc, w których mogą dobrze zjeść i spotkać się z rodziną czy przyjaciółmi. Istnieje wiele miejsc pracy dla szefów kuchni i w najbliższym czasie z pewnością będzie ich przybywać. Dlatego wybierając taki zawód nie ma obaw o miejsca pracy. Warto wiedzieć, że pomimo iż zawód ten może cieszyć się ogromnym prestiżem, jest także niezwykle wymagający. To konieczność dyspozycyjności, praca w ogromnym stresie i pod presją czasu, a także masa czynników szkodliwych dla zdrowia. W końcu praca wykonywana jest na stojąco, dlatego nie trudno o bóle pleców, schorzenia kręgosłupa, żylaki, a także przeciążenia mięśni i stawów.
- Zawód szefa kuchni to odpowiedzialne i wymagające zajęcie, którego zadaniem jest zarządzanie personelem, ustalanie menu, zapewnienie odpowiedniego zaopatrzenia i dbałość o jakość potraw.
- Aby zostać szefem kuchni, konieczne jest ukończenie szkoły gastronomicznej, posiadanie ważnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej i zdolności artystycznych w dekorowaniu potraw.
- Zarobki szefa kuchni zależą od jego stażu pracy, wykształcenia, umiejętności i miejsca pracy.
- Szef kuchni może pracować w restauracjach, barach, stołówkach, gospodach, karczmach, domach wypoczynkowych, agroturystyce, a także na okrętach i w wagonach restauracyjnych.
- Zawód szefa kuchni jest przyszłościowy, ale także bardzo wymagający, związany z dyspozycyjnością, pracą pod presją czasu i narażeniem na czynniki szkodliwe dla zdrowia.