Spis treści
Z naszego artykułu dowiesz się:
- na czym polega praca na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych;
- jak zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych;
- ile zarabia technik żywienia i usług gastronomicznych;
- czy do pracy na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia;
- jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych;
- jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych;
- czy zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy.
Technik żywienia i usług gastronomicznych - na czym polega praca?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Pomimo iż jest nowym zajęciem, cieszy się sporym zainteresowaniem wielu osób. Praca polega przede wszystkim na układaniu diet, a także ich dopasowywaniu do zasad racjonalnego żywienia. Dodatkowo osoba pracująca w tym zawodzie musi umieć estetycznie podawać dania, a także dbać o ich odpowiednie planowanie i ocenę pod względem jakościowym.
- układanie diet dopasowanych do potrzeb klientów;
- przyrządzaniem potraw, które będą zgodne z zasadami racjonalnego żywienia;
- przegotowywanie napojów;
- estetyczne podawanie potraw i napojów;
- obsługiwanie klientów;
- planowanie i kalkulowanie kosztów;
- sporządzeń zamówień;
- ocena jadłospisów pod względem ich korzystności.
Jak zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych?
Aby zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych, konieczne jest ukończenie szkoły ponadpodstawowej, w tym wypadku technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowo warto również pogłębiać swoją wiedzę uczestnicząc w wielu kursach np. barmańskim, cukierniczym czy baristy. Dodatkowo każda osoba może kontynuować naukę na studiach wyższych. Są to kierunki takie jak: technolog żywności, dietetyka, hotelarstwo i turystyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie oraz wiele innych kierunków. Istnieje wiele szkół wyższych, które są związane z żywieniem i usługami gastronomicznymi, dlatego nie będzie trudności w znalezieniu odpowiedniego kierunku kształcenia na studiach wyższych.
Ile zarabia technik żywienia i usług gastronomicznych?
Zarobki techników żywienia są niezwykle różnorodne, a wszystko przez możliwość pracy w różnych miejscach. To nie tylko restauracje, ale także centra dietetyki i wiele innych. Szczegółowe zarobki na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych przedstawia tabela poniżej.
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 3 900 zł | 2 957 zł |
ŚREDNIE | 4 700 zł | 3 469 zł |
WYSOKIE | 5 000 zł | 3 669 zł |
Czy do pracy na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Tak jak wspomnieliśmy, do pracy na tym stanowisku konieczne jest ukończenie technikum. Możliwe jest także podjęcie nauki na uczelniach wyższych. Szczegółowe informacje przedstawione zostały w tabeli poniżej.
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | SZKOLENIA / KURSY |
---|---|---|
WYMAGANE | Osoby, które chcą rozpocząć pracę jako technik żywienia i usług gastronomicznych muszą ukończyć technikum na tym kierunku, bądź szkołę policealną. | - |
PRZYDATNE | - | - |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
Ukończenie szkoły w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych daje szereg możliwości jeśli chodzi o zatrudnienie.
- szef kuchni w restauracjach i barach;
- pomoc kuchenna w restauracjach, barach i kawiarniach szybkiej obsługi;
- manager zakładów gastronomii;
- organizator usług cateringowych;
- organizator imprez okolicznościowych;
- konsultant do spraw prawidłowego żywienia.
Praca czeka w wielu miejscach. To bary, kawiarnie, restauracje, pensjonaty, hotele, zakłady gastronomiczne, a także szkolne i szpitalne stołówki, zakłady produkcyjne żywności. Możliwe jest także prowadzenie własnej działalności w zakresie udzielania porad dietetycznych i układania diet.
Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych?
Organizacja stanowiska pracy jest zależna od miejsca świadczenia pracy. Na stanowisku szefa kuchni, konieczna jest praca na kuchni, w której zachowane powinny być wszelkie standardy higieniczne. Ważne jest także, aby stosować się do zasad BHP, przestrzegać zasad higieny na sali obsługi i kuchni, a także umiejętnie obsługiwać się sprzętem w kuchni. Co ważne, całe stanowisko pracy powinno umożliwiać sprawne poruszanie się po sali, tak aby wykonywanie pracy odbywało się w bezpiecznych warunkach.
- wykluczone choroby zakaźne, szczególnie dur brzuszny i salmonella;
- sprawność fizyczna;
- dobry wzrok;
- dobry słuch;
- sprawność rąk;
- zdrowy układ oddechowy.
Warto wiedzieć, że każda osoba, która chce podjąć pracę w gastronomii musi posiadać ważną książeczkę do sanitarno-epidemiologicznych.
- umiejętność pracy w stresie;
- umiejętność pracy w zespole;
- miłe usposobienie;
- wysoka kultura osobista;
- łatwość w nawiązywaniu kontaktu z innymi;
- kreatywność;
- wyobraźnia;
- wysoka estetyka;
- wysoka ambicja.
Czy zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy?
Zastanawiając się nad tym, czy zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy, należy wiedzieć, że jest to profesja, która nigdy nie wyjdzie z tzw. użytku. Zapotrzebowanie na wyspecjalizowany personel do przygotowywania potraw czy planowania jadłospisów jest ogromne. Dodatkowo jest mnóstwo miejsc pracy, jak hotele, pensjonaty, kawiarnie, bary, restauracje i stołówki. Wszędzie tam mogą pracować technicy żywienia. Dlatego nie ma obaw, że zabraknie dla nich pracy. Co istotne, rośnie liczba osób, które muszą lub chcą korzystać z porad dietetyka. Związane jest to z całą masą chorób cywilizacyjnych, w których kluczem do wyzdrowienia jest prawidłowo ułożony jadłospis.
- Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który polega na układaniu diet, estetycznym podawaniu potraw oraz ich jakościowej ocenie i planowaniu.
- Aby zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych, należy ukończyć technikum na tym kierunku lub podjąć studia wyższe, a także uczestniczyć w kursach i szkoleniach.
- Zarobki technika żywienia są różnorodne i zależą od miejsca pracy, ale średnio wynoszą około 4 700 zł brutto.
- Możliwości zatrudnienia w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych są liczne, od restauracji, hoteli i kawiarni po szkolne i szpitalne stołówki oraz zakłady produkcyjne żywności.