Spis treści
Słodownik - na czym polega praca?
Słodownik to osoba, która w swojej pracy zajmuje się wytwórstwem alkoholu. Obowiązki polegają przede wszystkim na pracach ręcznych związanych z przygotowywaniem zbóż i roślin wykorzystywanych w produkcji piwa, wina czy wódki. Osoba zajmująca to stanowisko powinna również sprawnie obsługiwać urządzenia maszynowe usprawniające proces wytwórstwa.
Z jakich obowiązków składa się dzień pracy słodownika?
- Nadzorowanie oraz utrzymywanie porządku na swoim stanowisku pracy.
- Stosowanie się do wymogów sanitarnych, a także przestrzeganie przepisów BHP.
- Przygotowywanie surowców.
- Zajmowanie się przebiegiem procesu technologicznego - ręcznie lub przy użyciu maszyn.
- Praca w laboratorium polegająca na poddawaniu analizie wykorzystywanych roślin.
- Zarządzanie magazynami, w których firma przechowuje surowce.
- Bieżąca dbałość o sprawność techniczną urządzeń wykorzystywanych podczas codziennych zadań.
Ile zarabia słodownik?
Osoba zajmująca się słodownictwem może liczyć na zarobki znacząco przewyższające najniższą krajową. Jednak wpływ na stawkę godzinową ma wiele czynników - m.in wykształcenie, stanowisko, lokalizacja firmy, rodzaj zatrudnienia. Z reguły wynagrodzenie miesięczne wynosi od 3 do 5 tysięcy złotych. Kwota ta może zostać znacznie przekroczona w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Informacje o zarobkach słodownika zebraliśmy w poniższej tabeli.
POZIOM WYNAGRODZENIA |
ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE |
3 850 zł / msc |
2 954 zł / msc |
ŚREDNIE |
4 210 zł / msc |
3 200 zł / msc |
WYSOKIE |
5 770 zł / msc |
4 264 zł / msc |
Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku słodownika?
Organizacja pracy może różnić się w zależności od typu przedsiębiorstwa, w którym słodownik został zatrudniony. Zadania mogą być wykonywane indywidualnie lub grupowo, a praca w laboratorium zasadniczo różni się od wykonywania zadań w halach magazynowych. Specyfiką jest to, że z reguły jest to praca o charakterze zmianowym - obecność pracownika na swoim stanowisku jest też niezbędna w niedziele i święta. Wynika to z konieczności prowadzenia procesu fermentacyjnego w sposób ciągły.
Jednak bez względu na rodzaj zajmowanego miejsca pracy istnieją pewne cechy wspólne. Zarówno kupowanie surowców, jak i prowadzenie nadzoru nad maszynami, to obowiązki wymagające rzetelności i utrzymywania porządku. Wszystkie prace powinny być prowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisami BHP i to do nich należy dostosować organizację stanowiska.
Czy do pracy na stanowisku słodownika potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Nie istnieje sformalizowana ścieżka kształcenia profesjonalnego słodownika. Osoba kandydująca na to stanowisko powinna jednak posiadać wykształcenie kierunkowe na poziomie technikum lub szkoły branżowej w dziedzinach związanych z technologią żywności. Powszechnie dostępne są również kursy z zakresu przetwórstwa fermentacyjnego - dołączenie do CV certyfikatu świadczącego o ich ukończeniu jest zdecydowanym atutem. Więcej o ścieżce edukacyjnej słodownika dowiesz się z poniższej tabeli.
CZY POTRZEBNE? |
SZKOŁY / STUDIA | KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE |
W uzyskaniu pracy marzeń może pomóc ukończenie studiów podyplomowych z zakresu browarnictwa lub studia magisterskie na kierunku chemicznym. |
- |
PRZYDATNE |
- |
- |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie słodownika?
Słodownik, czyli inaczej technik technologii żywności o specjalizacji przetwórstwo fermentacyjne, może w Polsce znaleźć miejsce pracy przede wszystkim w browarach oraz winnicach. Są to gałęzie przemysłu, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Regularnie na rynku pojawiają się nowe przedsiębiorstwa, które ogłaszają nabór na coraz to nowe miejsca pracy. Przewidywania wskazują, że liczba firm wytwarzających piwo będzie w kolejnych latach systematycznie wzrastać.
Jednak browary i winnice nie są jedynymi miejscami oferującymi zatrudnienie. Słodownik może też starać się o pracę chociażby w gorzelniach. Usługi osoby wykształconej w tym zawodzie przydadzą się też przy produkcji octów i drożdży. Wreszcie, najlepszym rozwiązaniem z ekonomicznego punktu widzenia będzie założenie własnej firmy i produkowanie wytworów pod własnym nazwiskiem.
Aby znaleźć dobre miejsce zatrudnienia, należy posiadać określone kompetencje:
- znajomość rynku surowców i umiejętność ekonomicznego dysponowania posiadanymi środkami;
- umiejętność skrupulatnego prowadzenia dokumentacji aktualnego stanu magazynowego;
- znajomość programów komputerowych używanych w rozliczeniach magazynowych;
- sprawne zapisywanie receptur i nadzorowanie urządzeń;
- umiejętność prawidłowego przeprowadzania procesu mnożenia się drożdży;
- profesjonalna ocena produktów końcowych.
Jakie czynniki szkodliwe występują na stanowisku słodownika?
Słodownik jest w swojej pracy narażony na wiele szkodliwych czynników, które w dłuższej perspektywie czasowej mogą być szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich narażenie na kurz, nieustanne przebywanie w hałasie, styczność z odczynnikami chemicznymi, kontakt z wirusami i grzybami, narażenie na dużą ilość oparów alkoholowych oraz nadmierną wilgotność. Praca często wiąże się też z wysiłkiem fizycznymi, który może nadwyrężać mięśnie i szkielet. Jakie predyspozycje zdrowotne powinien posiadać kandydat na stanowisko technika żywności o specjalizacji przetwórstwo fermentacyjne?
- Wytrzymałość fizyczna.
- Dobry wzrok i prawidłowe rozróżnianie barw.
- Zdolność do sprawnego przemieszczania się.
- Brak schorzeń w obrębie układu ruchu.
- Czucie smakowe bez odstępstw od normy.
- Brak schorzeń natury psychicznej.
Pracownik jest narażony na duże obciążenia związane z warunkami pracy, które często są dość uciążliwe. Obowiązki są ściśle związane z koniecznością kontaktu z żywnością, dlatego każdy pracownik powinien posiadać aktualne orzeczenie od lekarza medycyny pracy, które dopuszcza go do wykonywania swoich obowiązków zawodowych. Wykluczające z zawodu słodownika są wszelkiego rodzaju choroby skóry, alergie na opary i pył, a także bycie nosicielem salmonelli.
Czy zawód słodownika jest przyszłościowy?
W Polsce z roku na rok pojawiają się coraz to nowe browary i winnice. W związku z tym nie brakuje miejsc pracy dla słodowników. Jest to zawód, który umożliwia systematyczne podnoszenie kwalifikacji i staranie się o awans. Początkowe stanowisko związane z pracą fizyczną może z czasem przekształcić się w prace nadzorcze czy organizacyjne. Słodownik może też znaleźć zatrudnienie w laboratorium lub awansować z czasem na kierownika czy dyrektora działu.
[sc_video]<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KGIq6viUXXA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>{/sc_video]