Zawody i ich potencjał

Enolog - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

23 listopada 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 10 głosów

10 głosów

4 komentarze
Enolog - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
Enolog to zawód mało popularny w naszym kraju. I choć coraz częściej kierunek ten pojawia się na uczelniach, w Polsce nie ma zbyt wielu specjalistów, którzy zajmują się enologią, czyli nauką o winach i uprawie winorośli. Dlatego też podpowiadamy, czym zajmuje się ten specjalista oraz jakie obowiązki do niego należą.

Enolog – na czym polega praca?

Enolog to inaczej specjalista od win i jego produkcji. Jest to więc osoba, która nie tylko zna się na winach i stosowanych do jego produkcji szczepach, ale i jest bardzo dobrze wtajemniczona w uprawę winorośli. Dodatkowo posiada ona wiedzę z zakresu przechowywania wina oraz jego wartości. Co więcej, próbując tego szlachetnego trunku, enolog potrafi rozpoznać gatunek danego wina oraz dokładnie ustalić jego skład i właściwości.

Nazwa tego zawodu pochodzi od greckiego słowa "oinos" – wino oraz "logos", czyli nauka. Dlatego też dziedzinę tą określa się często jako ojnologia (winoznawstwo), a osobę zajmującą się tym zagadnieniem – ojnologiem. Skoro wiemy już, czym dokładnie zajmuje się enolog, pora zadać sobie pytanie, co należy do jego obowiązków.

Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku Enolog?

Enologia to bardzo zawiła dziedzina nauk, dlatego też do obowiązków enologa należy m.in.:

  • Znajomość win, ich składu oraz szczepów;
  • Rozpoznawanie walorów smakowych, zapachowych, wieku oraz jakości win;
  • Ocena stanu i kondycji winorośli;
  • Profesjonalne doradztwo w zakresie metod uprawy oraz nawożenia winorośli;
  • Rozpoznawanie chorób i innych szkodliwych dla roślin czynników oraz ich eliminacja;
  • Ocena procesów technologicznych związanych z produkcją wina;
  • Profesjonalne doradztwo w zakresie założenia winnicy bądź winiarni;
  • Wydawanie ekspertyz na zlecenia winiarni, restauracji, hoteli itd.

Jak więc widać enolog zna się nie tylko na winach, czy gatunkach winorośli, ale i sposobach ich uprawy. Jego zakres obowiązków znacznie wykracza zatem poza umiejętności sommelierskie. Co więcej, specjalista ta posiada również ogromną wiedzę na temat produkcji i dystrybucji win. Na ilość pełnionych obowiązków wpływa także miejsce, w którym specjalista ten jest zatrudniony. W wielu winiarniach i winnicach enologowie odpowiedzialni są dodatkowo, np. za oprowadzanie wycieczek po obiekcie.

Ile zarabia enolog?

Zarobki enologa są uzależnione od wielu czynników. W grę wchodzi bowiem nie tylko doświadczenie, czy wykształcenie, ale i miejsce, w którym pracuje. To ile wynosi wynagrodzenie enologa, przedstawiamy w tabelce poniżej.

POZIOM WYNAGRODZENIA

ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO

MINIMALNE

4 431 zł / msc

3 350 zł / msc

ŚREDNIE

5 677 zł / msc

4 200 zł / msc

WYSOKIE

8 317 zł / msc

6 000 zł / msc

Szukasz pracy?
Dodana

Pracownik lady Mięso - Wędliny- WARSZAWA UL. Patriotów

Golden Serwis Sp. z o. o.

  • 28-29 zł brutto / h
  • Warszawa
Dodana

Wykładanie towaru w drogerii Zelów

Work&Profit sp. z o.o.

  • Zelów
Dodana

Kierownik/inżynier robót budowlanych w Gdyni

ANTHEA sp. z o.o.

  • 10 000-15 000 zł netto / mc
  • Gdynia
Dodana

Jak więc widać, zarobki ojnologa są bardzo zróżnicowane. Oczywiście są one większe wraz z posiadanym przez niego doświadczeniem. Najwięcej specjalista ten może jednak zarobić jako doradca, który udziela konsultacji w winnicach. Wysokość pensji enologa w obiektach hotelowych i restauracjach jest bowiem uzależniona od wielkości i lokalizacji obiektu. 

W jakich warunkach pracuje Enolog?

Warunki, w jakich pracuje enolog są ściśle powiązane z miejscem jego zatrudnienia. Enolodzy zatrudnieni w obiektach gastronomicznych i hotelach zwykle pracują wyłącznie w pomieszczeniach. W przypadku, gdy do ich obowiązków należy również zamawianie wina, swoją pracę wykonują także z hurtowni, bądź odwiedzając winiarnie. Pracę enologa zatrudnionego w winnicy lub winiarni można podzielić natomiast na pracę terenową i gabinetową. Ta pierwsza odbywa się zwykle w miejscu zatrudnienia bądź z domu i skupia się na wykonywaniu raportów, czy kompletowaniu dokumentacji. Praca w terenie odbywa się natomiast na polach uprawnych, co oznacza konieczność przebywania na świeżym powietrzu. Wielu enologów pracuje również w trybie mieszanym – zwłaszcza jeżeli do ich obowiązków, należy oprowadzanie wycieczek po winnicy.

Czy do pracy na stanowisku Enolog potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?

Mimo iż w krajowym rejestrze zawodów profesja ta nie posiada wpisu, ciężko wyobrazić sobie w roli tego specjalisty osobę bez odpowiedniego wykształcenia. W związku z tym na polskich uczelniach powstaje coraz więcej kierunków, które oferują zarówno studia 5–letnie, jak i podyplomowe. I choć takie wykształcenie nie jest obligatoryjne, z pewnością jest ono pożądane przez pracodawców. Widać to również po zarobkach enologów – specjaliści bez wykształcenia zarabiają znacznie mniejsze stawki, niż osoby z wykształceniem w tym kierunku. Studia enologiczne w trybie zaocznym można zacząć m.in. na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie za kurs trwający 2 semestry zapłaci się około 12 000 zł.

Jakie kompetencje przydadzą się do pracy jako Enolog?

Zakres obowiązków enologów jest na tyle obszerny, że rozpoczęcie tego zawodu wymaga przynajmniej ukończenia dodatkowego szkolenia. Osoba na tym stanowisku mu bowiem posiadać wiedzę i umiejętności takie jak:
  • Wiedza na temat technologii produkcji wina, jego klasyfikacji oraz normowania jakości;
  • Umiejętność dokonania oceny mikrobiologicznej, chemicznej, sensorycznej oraz instrumentalnej;
  • Znajomość uprawy winorośli, jej typologii oraz regionów winiarskich na całym świecie;
  • Znajomość prawa z zakresu enologii i winiarstwa;
  • Znajomość właściwości prozdrowotne wina;
  • Umiejętności sommelierskie;
  • Znajomość agrotechniki winnic i sadów oraz entomologii i fitopatologii sadowniczej;
  • Umiejętność doboru win do potraw;
  • Biegła wiedza na temat enoturystyki, rynku wina, handlu i marketingu;
  • Umiejętności kalkulacji kosztów wiążących się z założeniem winiarni lub winnicy;
  • Zmysł kupażowania wina;
  • Zdolność oceny jakości surowców użytych do produkcji wina;
  • Podstawowa wiedza z zakresu projektowania winnic i winiarni.

Praca enologa nie polega więc wyłącznie na próbowaniu win, czy pracy przy winoroślach. Ze względu na konieczność kontaktu z klientem od osób zatrudnionych na tym stanowisku wymaga się również znakomitej prezencji i umiejętności interpersonalnych.

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie enolog?

Enolog może pracować nie tylko w winiarniach i winnicach, czyli w miejscach, które są bezpośrednio związane z produkcją win, a i w turystyce, gdzie może on zostać zatrudniony jako przewodnik wycieczek enoturystycznych. Specjalista ten z powodzeniem znajdzie również pracę w prestiżowych hotelach i restauracjach, które zajmują się sprzedażą wysokiej jakości win. Co więcej, ze względu na posiadaną wiedzę bez problemu znajdzie zatrudnienie w firmach zajmujących się handlem i dystrybucją win. Ponadto, ze względu na swoje umiejętności, może on także objąć stanowisko sommeliera. Warto również wspomnieć o tym, że enolodzy są szczególnie cenieni za granicą, gdzie nie tylko zarobią znacznie więcej, ale mają również szansę na karierę międzynarodową. Ostatecznie mogą oni również znaleźć zatrudnienie w laboratoriach analitycznych bądź założyć własną działalność gospodarczą.

Jakie czynniki szkodliwe występują na stanowisku enolog?

Mimo iż zawód ten nie polega na ciężkiej pracy fizycznej, wykonywanie jej może być związane z długotrwałym przebywaniem na świeżym powietrzu – i to niezależnie od panujących warunków atmosferycznych. Do najczęściej występujących w tym zawodzie chorób można zaliczyć m.in. choroby układu nerwowego, układu krążenia, zwyrodnienia kręgosłupa, żylaki oraz przeciążenie mięśni i stawów. Ponadto od osób obierających tę ścieżkę kariery oczekuje się również pewnych predyspozycji zdrowotnych, w tym m.in.:

  • Sprawność zmysłów – w tym narządu wzroku, zmysłu węchu, smaku, a nawet i słuchu;
  • Dobrą wydolność fizyczną;
  • Sprawny układ krążenia, układ oddechowy oraz kostno–stawowy;
  • Dobrą sprawność sensomotoryczną – tzn. dostateczną ostrość wzroku, umiejętność rozróżniania barw oraz bardzo dobrze rozwinięty zmysł powonienia.

Ponadto, ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością, od enologów wymaga się także aktualnego orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego wydanego przez lekarza medycyny pracy. Przeciwwskazaniami do wykonywania tego zawodu są przypadłości takie jak: daltonizm, zaburzenia lub brak smaku, alergie pokarmowe, przewlekłe choroby skóry, choroby zakaźne i pasożytnicze.

Video

Czy zawód enolog jest przyszłościowy?

Tak, ze względu na małą ilość specjalistów od win zawód ten jest niezwykle przyszłościowy. Zwłaszcza ze względu na szerokie możliwości zatrudnienia, jakie daje. Z każdym kolejnym rokiem w Polsce powstają kolejne winnice i winiarnie, które stanowią potencjalne miejsce zatrudnienia dla enologa. Ponadto osoba z tym wykształceniem z powodzeniem znajdzie pracę w restauracji, hotelu, czy sklepie zajmującym się sprzedażą wina.

Najczęściej zadawane pytania

Ile zarabia enolog?

W zależności od  posiadanego wykształcenia, doświadczenia oraz miejsca zatrudnienia enolog zarabia od 3 000 do nawet 6 000 zł.

Czy do wykonywania zawodu enolog potrzebne są studia?

Nie, aczkolwiek pracodawcy przywiązują do tego ogromną wagę. Od tego zależą również zarobki enologa.

Autor

Artykuł został opracowany i zmodyfikowany przez kilku autorów. Poniżej podajemy dane redaktora lub autora, który dokonał ostatniej modyfikacji.

Aleksandra Góral

Redaktor

Redaktor. Content Marketing specialist WhitePress. Specjalista Social Media.

4 komentarze

Irena Z z Wisły Malinki

Irena Z z Wisły Malinki

Nie wiedziałem, że enolodzy mają tak wiele obowiązków. Muszę przemyśleć, jak zapewnić swoim pracownikom odpowiednie warunki do wykonywania tej złożonej pracy i zapewnić im potrzebne narzędzia do oceny win.
Mija

Mija

Fascynujące, że enolog ma tak wiele zadań do wykonania. Myślę, że moje umiejętności komunikacyjne i wiedza na temat chemii roślin przydadzą mi się w tym zawodzie.
Marcin

Marcin

Brzmi to ciekawie, może warto spróbować zdobyć wykształcenie w tym kierunku i zacząć karierę jako enolog. Jednak brak pracy utrudnia mi tę decyzję.
Kroczek

Kroczek

Nie wiedziałem, że praca enologa jest tak złożona i wymaga tak wielu umiejętności. Może kiedyś spróbuję sił w tym zawodzie, ale na razie zostaję przy swojej pracy.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.