Spis treści
Kiper - na czym polega praca?
W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że praca degustatora nie opiera się na piciu alkoholu do posiadanych granic możliwości. Kiper w swojej pracy zajmuje się wyłącznie próbowaniem napojów wysokoprocentowych. W rzeczywistości po przeprowadzonym badaniu, alkohol jest po prostu wypluwany. Robią tak w obawie, że alkohol może znacząco stępić zmysły i zaburzyć końcową ocenę. Przede wszystkim kiper musi dbać o swoje zmysły, nie może palić papierosów ani także przyjmować używek, które mogłyby zaburzyć funkcjonowanie smaku i węchu.
Kiper jest degustatorem, który musi dokładnie określić zarówno smak, jak i aromat podawanego alkoholu. Równolegle musi skupić się na jego innych właściwościach: wygląd, zapach, nasycenie, jakość, a także pochodzenie. Bada go organoleptycznie. W kolejnym etapie powinien wykazać się umiejętnościami, które umożliwiają prawidłową klasyfikację trunku i dopasować jego rodzaj do przyjętych standardów. Przed degustatorem pojawia się konieczność wskazania rocznika wina, które poddawane jest próbie. Tuż obok kwestii związanej z właściwościami, kiper powinien charakteryzować się posiadaniem bardzo obszernej wiedzy z zakresu alkoholi. Przedstawiciele tego zawodu najczęściej zajmują się degustacją wina, jednak coraz częściej przedstawiane jest zapotrzebowanie na degustatorów piwa, whisky, a także kawy czy herbaty.
Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku kiper?
- ocena wyglądu, aromatu i bukietu smakowego,
- określenie smakowitości,
- ocena jakości surowców,
- przyporządkowanie gatunku i określenie wieku,
- rozpoznanie zastosowanej technologii, ewentualnie tradycyjnych rozwiązań,
- przygotowywanie raportów i ostatecznej oceny,
- doradzanie w trakcie produkcji.
Ile zarabia kiper?
Zarobki dla kiperów są mocno zróżnicowane. W tej branży dostrzegalne jest szczególne docenienie osób o mocnej renomie i dużej rozpoznawalności w środowisku. Równolegle należy uściślić, że jest to branża odpowiednia tylko dla nielicznych. Muszą oni posiadać mocno wyczulony smak i węch, aby poprawnie klasyfikować produkty. Dla osób początkujących przewidziane są zarobki oscylujące pomiędzy 3000 a 5000 zł brutto. Z kolei najlepsi mogą liczyć na zarobki rzędu 200 000 zł rocznie. Czynniki wpływające na wysokość zarobków kiperów przedstawia dołączona tabela.
POZIOM WYNAGRODZENIA |
ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE |
3 917 zł / msc |
3 000 zł / msc |
ŚREDNIE |
7 584 zł / msc |
5 500 zł / msc |
WYSOKIE |
23 720 zł / msc |
16 500 zł / msc |
Czy do pracy na stanowisku kipera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Zawód kipera w Polsce zaliczany jest do niszowych, choć z każdym rokiem można dostrzec coraz większe zainteresowanie tą profesją. W rzeczywistości w tym zawodzie liczy się przede wszystkim doskonały smak i węch. Zmysły muszą być maksymalnie wyostrzone. Zawodowi degustatorzy nie mogą palić papierosów i przyjmować jakichkolwiek innych używek, ponieważ rzutuje to negatywnie na zmysły. Od kiperów wymagane jest odpowiednie przygotowanie teoretyczne. Muszą posiadać bardzo rozległą wiedzę o winach, dlatego muszą uczestniczyć w licznych kursach i szkoleniach, a także nieustannie dążyć do samodoskonalenia. Poniższa tabela doskonale prezentuje jakie wykształcenie jest potrzebne w pracy kipera.
CZY POTRZEBNE? |
SZKOŁY / STUDIA | KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE |
-
|
Kiperem można zostać po kursach zawodowych, jest kilka profesji jedna z nich to kurs kiperski nastawiony na degustację piwa
|
PRZYDATNE |
-
|
- |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie kiper?
Zadaniem degustatorów win jest bazowanie na wiedzy i uzyskanym doświadczeniu, aby móc dostrzec różne cechy win. Zleceniodawcy lub pracodawcy oczekują przedstawienia informacji w najprostszy sposób swoim odbiorcom lub klientom. W rezultacie degustatorzy win są szczególnie pożądani w miejscach gdzie sprzedawane są wina, szczególnie te prestiżowe. Ponadto każda dobra winiarnia powinna posiadać własnego degustatora.
Kiper może zdecydować się na prowadzenie swoich kursów i przekazywać swoją wiedzę innym. Czym większą pozycję osiągnie w branży, tym wyższe ceny może ustalić za swoje szkolenia. Jednocześnie rozpoznawalność spowoduje ogromne zainteresowanie wśród potencjalnych klientów. Miłośnicy wina bardzo chętnie poznają nowe smaki jak i równolegle dowiadują się nowych informacji. Jest to dobre rozwiązanie dla winiarni jak i renomowanych hoteli.
We współczesnych czasach kiper może rozwinąć swoją działalność w social mediach i dzielić się z obserwatorami posiadanymi spostrzeżeniami na temat poszczególnych produktów lub miejsc, które je oferują. Takie niszowe konta znajdują coraz większe grono odbiorców, ponieważ kanały social mediach są coraz częściej wykorzystywane do szerzenia wiedzy. Wówczas może czerpać ogromne profity z nawiązywanych współprac. Kluczowe jest, aby umieć nawiązać kontakt z odbiorcami i skutecznie ich zainteresować umieszczanymi treściami.
Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku kiper?
- ponadprzeciętnie wyostrzony zmysł smaku i węchu,
- rozpoznawanie barw,
- brak nałogów.
Czy zawód kipera jest przyszłościowy?
Bezdyskusyjnie, praca kiperów zaliczana jest do zawodów przyszłościowych. Kłopoty gospodarcze w naszym kraju nie są aż tak odczuwalne przez zamożniejszą część społeczeństwa, która coraz chętniej wydaje pieniądze na swoje doświadczenia. W rezultacie bardzo chętnie udają się do lokali, restauracji czy winnic, które mogą poszczycić się współpracą z najlepszymi degustatorami. Równolegle nierzadko uczestniczą w organizowanych spotkaniach z kiperami, których celem jest przeprowadzenie mini kursu w tej tematyce, aby móc poszerzyć swoją wiedzę.
Szczególnie miłośnicy wina są entuzjastycznie nastawieni na możliwość przeprowadzenia rozmowy z cenionym ekspertem. Z pewnością można powiedzieć, że osoby z talentem, wiedzą i umiejętnością będą mogły znaleźć bardzo dobre zatrudnienie. Stąd w tym zawodzie bardzo ważne jest nieustanne doskonalenie posiadanych umiejętności i zdobywanie nowej wiedzy.
Jakie kompetencje przydadzą się do pracy jako kiper?
- ogromna wiedza w tematyce win,
- chęć nieustannego rozwoju,
- dobra pamięć sensoryczna,
- komunikatywność.