Spis treści
Browarnik - na czym polega praca?
Browarnik to zawód, który wykonuje pracę związane z produkcją piwa. Obsługuje aparaturę, która służy produkcji brzeczki słodowej. Zajmuje się obsługą śrutownika do rozdrabniania komponentu, czyli słody, a także obsługuje kadzie, kocioł warzelniczy. Kontroluje ich pracę oraz wszystkich przyrządów pomiarowych. Zapisuje również operacje technologicznie, dezynfekuje urządzenia oraz dba o ich czystość. Musi postępować w zgodzie z przepisami BHP i sanepidu.
Zakres obowiązków na stanowisku browarnik:
- przygotowywanie brzeczki słodowej;
- obsługa maszyn do produkcji piwa;
- nadzór nad procesami fermentacji, dojrzewania piwa i leżakowania;
- prowadzenie kontroli nad procesem stabilizacji piwa;
- obsługa linii rozlewniczych piwa;
- mycie i dezynfekcja urządzeń;
- przestrzeganie zasad BHP;
- przestrzeganie zasad HACCP, HGP, GMP;
- kontrolowanie działania maszyn i zgłaszanie ewentualnych awarii;
- wypełniania dokumentacji.
Kompetencje, które przydadzą się do pracy jako browarnik:
- sprawność fizyczna;
- dobry wzrok;
- dobry węch;
- koordynacja wzrokowo-ruchowa;
- zręczność rąk;
- rozróżnianie barw;
- spostrzegawczość;
- samodyscyplina;
- cierpliwość;
- wytrwałość;
- solidność;
- dbałość o jakość;
- samodzielność;
- umiejętność pracy pod presją czasu;
- umiejętność pracy w zespole;
- uzdolnienia techniczne;
- brak lęku przed wysokością;
- dokładność;
- odporność na stres;
- dobra pamięć;
- odpowiednie powonienie;
- czucie smakowe;
- współdziałanie;
- rzetelność;
- uczciwość.
Jak widać, browarnik musi być przede wszystkim osobą odpowiedzialną, cierpliwą, zdyscyplinowaną i samodzielną, która posiada smak, dzięki któremu jest w stanie tworzyć naprawdę dobre piwo.
Ile zarabia browarnik?
Zarobki browarnika zależą w dużej mierze od jego miejsca pracy, posiadanej wiedzy i doświadczenia. Inne zarobki można osiągnąć pracując w browarze, jeszcze inne prowadząc własną działalność gospodarczą. Szczegóły prezentuje tabela.
POZIOM WYNAGRODZENIA |
ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE |
4 000 zł / msc
|
3 057 zł / msc |
ŚREDNIE |
5 000 zł / msc
|
3 738 zł / msc |
WYSOKIE |
6 000 zł / msc
|
4 420 zł / msc |
Czy do pracy na stanowisku browarnika potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Do podjęcia pracy na stanowisku browarnika konieczne może być posiadanie certyfikatów ukończenia studiów. Szczegółowe informacje zostały zaprezentowane w tabeli.
CZY POTRZEBNE? |
SZKOŁY / STUDIA | KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE |
Wymogiem niemal koniecznym jest ukończenie studiów podyplomowych z zakresu browarnictwa
|
|
PRZYDATNE |
|
Powiększenie wiedzy poprzez kursy czy szkolenia, które przygotują nas pod studia podyplomowe z browarnictwa |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie browarnika?
Każda osoba, która zdecyduje się zostać browarnikiem, może mieć pewność, że pracy nie zabraknie. W ostatnich latach branża piwna przechodzi niemałą rewolucję, co sprawia, że specjaliści są stale poszukiwani. Browarnik ma szansę na zdobycie zatrudnienia w browarze, szkoląc się i zdobywając coraz wyższe kompetencje, może awansować nawet na kierownicze stanowisko. Co ważne, każdy browarnik ma również możliwość rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej związanej z produkcją piwa. W ostatnich latach ogromną popularnością cieszą się niewielkie, lokalne browary z innowacyjnym i nowoczesnym podejściem do produkcji piwa. Ludzie są wręcz zainteresowani zakupem lokalnego piwa z nieoczywistymi dodatkami, co daje ogromne szanse na rozwój i osiągnięcie sukcesu w tym zawodzie. Dziś nie wystarczy zwykłe piwo z browaru, który produkuje piwo na szeroką skalę. Ludzie szukają nieoczywistych smaków, co daje szansę wielu doświadczonym browarnikom z ogromnym talentem i wiedzą na temat warzenia piwa. Można szybko otworzyć własną działalność i produkować piwo, które będzie przyciągać ludzi z całej Polski. Przed browarnikami masa możliwości!
Predyspozycje zdrowotne na stanowisku browarnika:
- dobry wzrok;
- dobry słuch;
- sprawny zmysł smaku;
- sprawny zmysł węchu;
- sprawność fizyczna;
- sprawność dłoni.
Czy zawód browarnika jest przyszłościowy?
Jeszcze kilkanaście lat temu można by powiedzieć, że zawód browarnika jest nieco zapomniany. Można było o nich usłyszeć, szczególnie jeśli chodzi o duże browary produkujące piwo na całą Polskę i inne kontynenty. Dziś poszukuje się specjalistów, którzy są w stanie produkować naprawdę dobre piwo. Powstaje coraz więcej lokalnych browarów, gdzie powstają różnorodne gatunki piwa, nie tylko klasyczne, ale również te wyszukane z dodatkiem naprawdę wyjątkowych składników. Rynek piwny w Polsce stale się rozwija, co sprawia, że z pewnością można powiedzieć o zawodzie browarnika, że jest bardzo przyszłościowy i warto jest kształcić się w tym kierunku. To szerokie możliwości, jeśli chodzi o własny rozwój, a także świetne zarobki. Browarnik może pracować zarówno w browarze innych osób lub uruchomić swoją firmę zajmującą się produkcją piwa. To szansa na ogromny sukces, dlatego warto!