Zawody i ich potencjał

Browarnik - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

29 listopada 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 8 głosów

8 głosów

5 komentarzy
Browarnik - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
Produkcja piwa w Polsce obywa się na dość szeroką skalę, co sprawia, że firmy poszukują często specjalistów zajmujących się tą sekcją. Produkcją piwa zajmuje się browarnik lub piwowar. To właśnie on dba o obsługę maszyn służących do przygotowywania brzeczki słodowej. Praca ta choć ma spory zakres obowiązków może być naprawdę satysfakcjonująca i daje szerokie możliwości oraz szansę na spore zarobki.

 

Browarnik - na czym polega praca?

Browarnik to zawód, który wykonuje pracę związane z produkcją piwa. Obsługuje aparaturę, która służy produkcji brzeczki słodowej. Zajmuje się obsługą śrutownika do rozdrabniania komponentu, czyli słody, a także obsługuje kadzie, kocioł warzelniczy. Kontroluje ich pracę oraz wszystkich przyrządów pomiarowych. Zapisuje również operacje technologicznie, dezynfekuje urządzenia oraz dba o ich czystość. Musi postępować w zgodzie z przepisami BHP i sanepidu. 

Zakres obowiązków na stanowisku browarnik:

  • przygotowywanie brzeczki słodowej;
  • obsługa maszyn do produkcji piwa;
  • nadzór nad procesami fermentacji, dojrzewania piwa i leżakowania;
  • prowadzenie kontroli nad procesem stabilizacji piwa;
  • obsługa linii rozlewniczych piwa;
  • mycie i dezynfekcja urządzeń;
  • przestrzeganie zasad BHP;
  • przestrzeganie zasad HACCP, HGP, GMP;
  • kontrolowanie działania maszyn i zgłaszanie ewentualnych awarii;
  • wypełniania dokumentacji.

Kompetencje, które przydadzą się do pracy jako browarnik:

  • sprawność fizyczna;
  • dobry wzrok;
  • dobry węch;
  • koordynacja wzrokowo-ruchowa;
  • zręczność rąk;
  • rozróżnianie barw;
  • spostrzegawczość;
  • samodyscyplina;
  • cierpliwość;
  • wytrwałość;
  • solidność;
  • dbałość o jakość;
  • samodzielność;
  • umiejętność pracy pod presją czasu;
  • umiejętność pracy w zespole;
  • uzdolnienia techniczne;
  • brak lęku przed wysokością;
  • dokładność;
  • odporność na stres;
  • dobra pamięć;
  • odpowiednie powonienie;
  • czucie smakowe;
  • współdziałanie; 
  • rzetelność;
  • uczciwość.

Jak widać, browarnik musi być przede wszystkim osobą odpowiedzialną, cierpliwą, zdyscyplinowaną i samodzielną, która posiada smak, dzięki któremu jest w stanie tworzyć naprawdę dobre piwo.

Ile zarabia browarnik?

Zarobki browarnika zależą w dużej mierze od jego miejsca pracy, posiadanej wiedzy i doświadczenia. Inne zarobki można osiągnąć pracując w browarze, jeszcze inne prowadząc własną działalność gospodarczą. Szczegóły prezentuje tabela.

POZIOM WYNAGRODZENIA

ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO

MINIMALNE

 

4 000 zł / msc

 

 

3 057 zł / msc

ŚREDNIE

 

5 000 zł / msc

 

 

3 738 zł / msc

WYSOKIE

 

6 000 zł / msc

 

 

4 420 zł / msc

Czy do pracy na stanowisku browarnika potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?

Szukasz pracy?

Pracownik produkcji

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • 4 500 zł brutto / mc
  • Kajetanów
Dodana

Pracownik produkcji

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • 4 500-4 950 zł brutto / mc
  • Występa
Dodana

Magazynier - operator wózka widłowego

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • 5 100-6 000 zł brutto / mc
  • Kielce
Dodana

Stolarz

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • Bielsko-Biała
Dodana

Pracownik produkcji

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • 4 500-4 950 zł brutto / mc
  • Bodzentyn
Dodana

Do podjęcia pracy na stanowisku browarnika konieczne może być posiadanie certyfikatów ukończenia studiów. Szczegółowe informacje zostały zaprezentowane w tabeli.

CZY POTRZEBNE?

SZKOŁY / STUDIA KURSY / SZKOLENIA

WYMAGANE

 

Wymogiem niemal koniecznym jest ukończenie studiów podyplomowych z zakresu browarnictwa

 

PRZYDATNE

 

 

Powiększenie wiedzy poprzez kursy czy szkolenia, które przygotują nas pod studia podyplomowe z  browarnictwa 

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie browarnika?

Każda osoba, która zdecyduje się zostać browarnikiem, może mieć pewność, że pracy nie zabraknie. W ostatnich latach branża piwna przechodzi niemałą rewolucję, co sprawia, że specjaliści są stale poszukiwani. Browarnik ma szansę na zdobycie zatrudnienia w browarze, szkoląc się i zdobywając coraz wyższe kompetencje, może awansować nawet na kierownicze stanowisko. Co ważne, każdy browarnik ma również możliwość rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej związanej z produkcją piwa. W ostatnich latach ogromną popularnością cieszą się niewielkie, lokalne browary z innowacyjnym i nowoczesnym podejściem do produkcji piwa. Ludzie są wręcz zainteresowani zakupem lokalnego piwa z nieoczywistymi dodatkami, co daje ogromne szanse na rozwój i osiągnięcie sukcesu w tym zawodzie. Dziś nie wystarczy zwykłe piwo z browaru, który produkuje piwo na szeroką skalę. Ludzie szukają  nieoczywistych smaków, co daje szansę wielu doświadczonym browarnikom z ogromnym talentem i wiedzą na temat warzenia piwa. Można szybko otworzyć własną działalność i produkować piwo, które będzie przyciągać ludzi z całej Polski. Przed browarnikami masa możliwości!

Predyspozycje zdrowotne na stanowisku browarnika:

  • dobry wzrok;
  • dobry słuch;
  • sprawny zmysł smaku;
  • sprawny zmysł węchu;
  • sprawność fizyczna;
  • sprawność dłoni.

Warto wiedzieć, że przeciwskazaniem do wykonywania zawodu browarnika są choroby zakaźne i pasożytnicze, problemy z węchem i smakiem, zaburzenia równowagi, lęk wysokości, duże wady wzroku i słuchu, daltonizm, choroby układy oddechowego i nerwowego, alergie pokarmowe, wady serca, omdlenia, zawroty głowy, choroby układu krążenia oraz choroby skóry, szczególnie z umiejscowieniem na dłoniach. Oczywiście każdy browarnik musi uzyskać odpowiednie zaświadczenie o braku przeciwskazań do wykonywania zawodu od lekarza medycyny pracy, który oceni czy dana osoba ma predyspozycje zdrowotne do wykonywania obowiązków browarnika.

Czy zawód browarnika jest przyszłościowy?

Jeszcze kilkanaście lat temu można by powiedzieć, że zawód browarnika jest nieco zapomniany. Można było o nich usłyszeć, szczególnie jeśli chodzi o duże browary produkujące piwo na całą Polskę i inne kontynenty. Dziś poszukuje się specjalistów, którzy są w stanie produkować naprawdę dobre piwo. Powstaje coraz więcej lokalnych browarów, gdzie powstają różnorodne gatunki piwa, nie tylko klasyczne, ale również te wyszukane z dodatkiem naprawdę wyjątkowych składników. Rynek piwny w Polsce stale się rozwija, co sprawia, że z pewnością można powiedzieć o zawodzie browarnika, że jest bardzo przyszłościowy i warto jest kształcić się w tym kierunku. To szerokie możliwości, jeśli chodzi o własny rozwój, a także świetne zarobki. Browarnik może pracować zarówno w browarze innych osób lub uruchomić swoją firmę zajmującą się produkcją piwa. To szansa na ogromny sukces, dlatego warto!

Video

Najczęściej zadawane pytania

Na czym polega praca browarnika?

Browarnik to osoba, która zajmuje się produkcją piwa. Do jego obowiązków należy obsługa maszyn do produkcji brzeczki sodowej, czyli śrutownika, kadzi, kotła warzelniczego. Ma za zadanie także kontrolować pracę maszyn, dbać o zapisy pomiarów i uzupełnianie dokumentacji oraz o czystość maszyn. Oczywiście należy przestrzegać zapisów ksiąg GMP, GHP a także przepisów BHP.

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie browarnika?

Zawód browarnika, przez wzgląd na szybki rozwój rynku piwnego w Polsce jest bardzo przyszłościowy, co sprawia, że pracę można znaleźć w dużych browarach, tych lokalnych browarach produkcji piwa, a także spróbować swoich sił w warzeniu piwa poprzez rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej. Szans jest naprawdę dużo.

Jakie są przeciwskazania zdrowotne do pracy na stanowisku browarnika?

Przeciwskazaniem do wykonywania zawodu browarnika są choroby zakaźne i pasożytnicze, zaburzenia równowagi, daltonizm, lęk wysokości, problemy z węchem i smakiem, duże wady wzroku i słuchu, choroby układy nerwowego i oddechowego, wady serca, wszelkie alergie pokarmowe, choroby układu krążenia oraz choroby skóry, szczególnie z umiejscowieniem na dłoniach.

Autor

Artykuł został opracowany i zmodyfikowany przez kilku autorów. Poniżej podajemy dane redaktora lub autora, który dokonał ostatniej modyfikacji.

Aleksandra Góral

Redaktor

Redaktor. Content Marketing specialist WhitePress. Specjalista Social Media.

5 komentarzy

Młody craft

Młody craft

Ciekawy i rzetelny artykul. Ja od miesiąca oddaje się z pasją pracy w małym browarze regionalnym. Faktem jest, że jest to praca wymagająca, zarówno fizycznie jak też psychicznie. Jednak jest to też zajęcie bardzo wciągające i niezwykle ciekawe. Mam nadzieję, że dalsza kariera rozwinie się w tym kierunku, bo czuje w tym pasję i ogrom chęci do rozwoju i nauki.
Alicja

Alicja

Często poszukujemy specjalistów do pracy w naszym browarze. Cieszy mnie, że artykuł pokazuje, jak ważne jest posiadanie kompetencji i umiejętności w produkcji piwa. Jesteśmy zainteresowani zatrudnieniem osób z odpowiednimi kwalifikacjami i chęcią rozwoju w branży piwnej.
@niezależny@

@niezależny@

Cieszę się, że artykuł wyjaśnił mi na czym polega praca browarnika. Zawsze interesowało mnie jak powstają różnorodne piwa i teraz rozumiem, jak wiele pracy jest włożone w proces ich produkcji. Teraz zastanawiam się, czy poszukać pracy w branży piwnej.
Bartosz

Bartosz

Zawsze interesowało mnie piwo, ale nie wiedziałem, że to takie ciekawe i trudne wyzwanie. Jestem bezrobotny i myślałem o zmianie kierunku mojej kariery. Praca browarnika wydaje mi się bardzo interesująca, więc chyba spróbuję swoich sił w tej dziedzinie!
16 listopada 2022

16 listopada 2022

Praca browarnika wydaje się wymagać dużo wiedzy, ale mogłaby być ciekawa. Wyjątkowo podoba mi się, że w zawodzie tym dużą rolę odgrywa własny smak, który pozwala na tworzenie oryginalnych piw. Wymagane kompetencje są bardzo ważne i myślę, że przy odpowiedniej motywacji każdy mógłby je zdobyć.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.