Spis treści
Sushi master - na czym polega praca?
Jak sama nazwa wskazuje, sushi master to osoba zajmująca się profesjonalnym przygotowaniem sushi – tradycyjnych japońskich rolek z ryżu z rozmaitymi dodatkami. Jest to więc zawód związany z gastronomią i pracą w różnego rodzaju restauracjach i barach szybkiej obsługi, gdzie serwowane są potrawy orientalne. Oprócz robienia podstawowych rolek – maki, uramaki, nigiri, temari, gunkan czy temaki - sushi master powinien także umieć przygotować bardziej zaawansowane rodzaje sushi oraz odpowiednio je serwować.
Zakres obowiązków na stanowisku sushi mastera:
- przygotowywanie maki, uramaki i temaki oraz tworzenie zestawów sushi;
- serwowanie potraw zgodnie z normami;
- przestrzeganie higieny miejsca pracy;
- dbanie o oszczędne użytkowanie produktów;
- eliminowanie z miejsca pracy nieświeżych lub niepełnowartościowych artykułów spożywczych;
- regularne poddawanie się badaniom, aby wykluczyć przenoszenie chorób wraz z jedzeniem.
Cechy dobrego sushi mastera
Jakie jeszcze kompetencje przydadzą się do pracy jako sushi master?
- Dokładność i umiejętności manualne.
- Zdolność do pracy pod presją.
- Samodzielność i wykazywanie inicjatywy.
- Umiejętność koncentracji uwagi i bardzo dobra pamięć.
- Zdolność do podejmowania trafnych decyzji.
- Chęć do ciągłego rozwoju zawodowego.
Praca w tym zawodzie, podobnie jak w przypadku innych prac związanych z gastronomią, jest stosunkowo wymagająca fizycznie i psychicznie. Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku sushi mastera?
- Prawidłowe widzenie barw.
- Bardzo dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.
- Brak skrzywień kręgosłupa i zaburzeń równowagi.
- Bardzo dobry zmysł smaku i powonienia.
- Sprawność rąk i palców.
- Dobry ogólny stan zdrowia – brak chorób zakaźnych i chorób skóry.
- Odporność na zmęczenie i stres oraz dobra wytrzymałość fizyczna.
Ile zarabia sushi master?
Wynagrodzenie sushi mastera zależy przede wszystkim od jego doświadczenia oraz specyfiki miejsca pracy. Średnie zarobki w tym zawodzie wynoszą od 3 000 do 6 000 złotych brutto, jednak profesjonalni sushi masterzy pracujący w renomowanych japońskich restauracjach mogą liczyć na pensję sięgającą 8 000 złotych brutto miesięcznie. Więcej informacji znajdziesz w poniższej tabeli.
POZIOM WYNAGRODZENIA |
ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE |
3 500 zł / msc |
2 716 zł / msc |
ŚREDNIE |
6 000 zł / msc |
4 420 zł / msc |
WYSOKIE |
8 000 zł / msc |
5 783 zł / msc |
Czy do pracy na stanowisku sushi mastera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Do podjęcia pracy w charakterze sushi mastera nie jest wymagane wykształcenie wyższe. Konieczna jest jednak wiedza i umiejętności praktyczne, które można zdobyć na kursach, warsztatach bądź szkoleniach. Sushi master powinien znać historię sushi, a także kulturę przy japońskim stole oraz zasady jedzenia pałeczkami. Musi też umieć przygotowywać poszczególne półprodukty (m.in. ryż, ryby, owoce morza, warzywa, tempurę, sosy czy wasabi) oraz odpowiednio zawijać rolki i serwować je na talerzu. Warto jednak pamiętać, że certyfikat o ukończonym szkoleniu to nie wszystko – sushi master powinien nieustannie się doszkalać, śledzić trendy związane z potrawami japońskimi i dbać o swój rozwój zawodowy.
W tabeli zebraliśmy informacje o szkoleniach dla sushi masterów.
CZY POTRZEBNE? |
SZKOŁY / STUDIA |
KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE |
- |
Niezbędne do wykonywania zawodu jako sushi master jest ukończenie kursu, szkolenia, który wtajemnicza w techniki wykonywania zawodu. |
PRZYDATNE |
Przydatna może okazać się każda szkoła gastronomiczna, ucząc o jedzeniu oraz jego przyrządzaniu - ukończenie takiej szkoły może znacznie pomóc w rozpoczęciu przygodę z robieniem sushi. |
- |
Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku sushi mastera?
Stanowisko pracy sushi mastera to miejsce, w którym znajdują się wszystkie produkty oraz sprzęty kuchenne potrzebne do przygotowania rolek sushi. Przestrzeń ta powinna być utrzymywana w sterylności i czystości. Ważna jest także organizacja miejsca w sposób ergonomiczny, który umożliwi sprawne przyrządzanie posiłków.
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie sushi mastera?
Sushi master odnajdzie pracę w małych i dużych restauracjach japońskich, a także w innych lokalach gastronomicznych serwujących dania orientalne. Możliwe jest także założenie własnej działalności i prowadzenie szkoleń, kursów czy warsztatów dotyczących przygotowywania sushi i innych dań kuchni japońskiej.
Czy zawód sushi mastera jest przyszłościowy?
Kuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w Polsce i na świecie, dlatego rośnie zapotrzebowanie na dobrych sushi masterów. Obecnie dania orientalne są serwowane nie tylko w typowych azjatyckich lokalach, ale również w zwykłych lokalach gastronomicznych jako urozmaicenie tradycyjnego menu. Umiejętne przygotowanie sushi i atrakcyjne podanie jest trudną sztuką, której przeciętni kucharze nie są w stanie podołać. Dlatego zawód profesjonalnego sushi mastera zdecydowanie jest przyszłościowy.