Zawody i ich potencjał

Sushi master - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

20 grudnia 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 12 głosów

12 głosów

8 komentarzy
Sushi master - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
W obecnych czasach sushi staje się coraz popularniejsze w krajach zachodnich – również w Polsce. Wiele osób rozsmakowało się w kuchni orientalnej, dlatego zarówno w dużych miastach, jak i w mniejszych miejscowościach, powstają restauracje i bary z potrawami azjatyckimi. Co za tym idzie, poszukiwani są sushi masterzy – osoby profesjonalnie zajmujące się przygotowaniem rolek sushi.

 

Sushi master - na czym polega praca?

Jak sama nazwa wskazuje, sushi master to osoba zajmująca się profesjonalnym przygotowaniem sushi – tradycyjnych japońskich rolek z ryżu z rozmaitymi dodatkami. Jest to więc zawód związany z gastronomią i pracą w różnego rodzaju restauracjach i barach szybkiej obsługi, gdzie serwowane są potrawy orientalne. Oprócz robienia podstawowych rolek – maki, uramaki, nigiri, temari, gunkan czy temaki - sushi master powinien także umieć przygotować bardziej zaawansowane rodzaje sushi oraz odpowiednio je serwować.

Zakres obowiązków na stanowisku sushi mastera:

  • przygotowywanie maki, uramaki i temaki oraz tworzenie zestawów sushi;
  • serwowanie potraw zgodnie z normami;
  • przestrzeganie higieny miejsca pracy;
  • dbanie o oszczędne użytkowanie produktów;
  • eliminowanie z miejsca pracy nieświeżych lub niepełnowartościowych artykułów spożywczych;
  • regularne poddawanie się badaniom, aby wykluczyć przenoszenie chorób wraz z jedzeniem.

Cechy dobrego sushi mastera

Dobry sushi master posiada szczegółową wiedzę i umiejętności potrzebne do wykonywania zawodu. Powinien umieć w sprawny i profesjonalny sposób przygotować sushi z poszczególnych półproduktów, a także znać historię oraz kulturę jedzenia tej japońskiej potrawy. Dodatkowo sushi master musi też przestrzegać zasad higieny, etyki zawodowej oraz savoir-vivre’u.

Jakie jeszcze kompetencje przydadzą się do pracy jako sushi master?

  • Dokładność i umiejętności manualne.
  • Zdolność do pracy pod presją.
  • Samodzielność i wykazywanie inicjatywy.
  • Umiejętność koncentracji uwagi i bardzo dobra pamięć.
  • Zdolność do podejmowania trafnych decyzji.
  • Chęć do ciągłego rozwoju zawodowego.

Praca w tym zawodzie, podobnie jak w przypadku innych prac związanych z gastronomią, jest stosunkowo wymagająca fizycznie i psychicznie. Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku sushi mastera?

  • Prawidłowe widzenie barw.
  • Bardzo dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.
  • Brak skrzywień kręgosłupa i zaburzeń równowagi.
  • Bardzo dobry zmysł smaku i powonienia.
  • Sprawność rąk i palców.
  • Dobry ogólny stan zdrowia – brak chorób zakaźnych i chorób skóry.
  • Odporność na zmęczenie i stres oraz dobra wytrzymałość fizyczna.

Ile zarabia sushi master? 

Szukasz pracy?
Dodana

Kucharz / Kucharka, Pomoc kuchenna, Kucharka śniadaniowa

TOP APART SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

  • Szczyrk
Dodana

Szef / Szefowa kuchni

TOP APART SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

  • Szczyrk
Dodana

Kucharz / Kucharka

Agencja Zatrudnienia HR SIGMA

  • Bielsko-Biała
Dodana

Wynagrodzenie sushi mastera zależy przede wszystkim od jego doświadczenia oraz specyfiki miejsca pracy. Średnie zarobki w tym zawodzie wynoszą od 3 000 do 6 000 złotych brutto, jednak profesjonalni sushi masterzy pracujący w renomowanych japońskich restauracjach mogą liczyć na pensję sięgającą 8 000 złotych brutto miesięcznie. Więcej informacji znajdziesz w poniższej tabeli.

POZIOM WYNAGRODZENIA

ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO

MINIMALNE

3 500 zł / msc

2 716 zł / msc

ŚREDNIE

6 000 zł / msc

4 420 zł / msc

WYSOKIE

8 000 zł / msc

5 783 zł / msc

Czy do pracy na stanowisku sushi mastera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia? 

Do podjęcia pracy w charakterze sushi mastera nie jest wymagane wykształcenie wyższe. Konieczna jest jednak wiedza i umiejętności praktyczne, które można zdobyć na kursach, warsztatach bądź szkoleniach. Sushi master powinien znać historię sushi, a także kulturę przy japońskim stole oraz zasady jedzenia pałeczkami. Musi też umieć przygotowywać poszczególne półprodukty (m.in. ryż, ryby, owoce morza, warzywa, tempurę, sosy czy wasabi) oraz odpowiednio zawijać rolki i serwować je na talerzu. Warto jednak pamiętać, że certyfikat o ukończonym szkoleniu to nie wszystko – sushi master powinien nieustannie się doszkalać, śledzić trendy związane z potrawami japońskimi i dbać o swój rozwój zawodowy.

W tabeli zebraliśmy informacje o szkoleniach dla sushi masterów.

CZY POTRZEBNE?

SZKOŁY / STUDIA

KURSY / SZKOLENIA

WYMAGANE

 

 

 

-

Niezbędne do wykonywania zawodu jako sushi master jest ukończenie kursu, szkolenia, który wtajemnicza w techniki wykonywania zawodu. 

PRZYDATNE

 

Przydatna może okazać się każda szkoła gastronomiczna, ucząc o jedzeniu oraz jego przyrządzaniu - ukończenie takiej szkoły może znacznie pomóc w rozpoczęciu przygodę z robieniem sushi.

 

 

 

-

Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku sushi mastera?

Stanowisko pracy sushi mastera to miejsce, w którym znajdują się wszystkie produkty oraz sprzęty kuchenne potrzebne do przygotowania rolek sushi. Przestrzeń ta powinna być utrzymywana w sterylności i czystości. Ważna jest także organizacja miejsca w sposób ergonomiczny, który umożliwi sprawne przyrządzanie posiłków.

Na stanowisku pracy sushi mastera powinny znajdować się sterylne pojemniki z produktami – ryżem, rybami, owocami morza, warzywami i innymi składnikami, a także specjalny nóż do sushi, mata do zawijania rolek oraz akcesoria do serwowania gotowego dania.

Video

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie sushi mastera?

Sushi master odnajdzie pracę w małych i dużych restauracjach japońskich, a także w innych lokalach gastronomicznych serwujących dania orientalne. Możliwe jest także założenie własnej działalności i prowadzenie szkoleń, kursów czy warsztatów dotyczących przygotowywania sushi i innych dań kuchni japońskiej.

 

Czy zawód sushi mastera jest przyszłościowy?

Kuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w Polsce i na świecie, dlatego rośnie zapotrzebowanie na dobrych sushi masterów. Obecnie dania orientalne są serwowane nie tylko w typowych azjatyckich lokalach, ale również w zwykłych lokalach gastronomicznych jako urozmaicenie tradycyjnego menu. Umiejętne przygotowanie sushi i atrakcyjne podanie jest trudną sztuką, której przeciętni kucharze nie są w stanie podołać. Dlatego zawód profesjonalnego sushi mastera zdecydowanie jest przyszłościowy.

Najczęściej zadawane pytania

Na czym polega zawód sushi mastera?

Sushi master zajmuje się dokładnym i precyzyjnym przygotowywaniem rolek sushi z różnego rodzaju produktów. Praca polega więc na przyrządzaniu ryżu, filetowaniu ryb oraz krojeniu pozostałych artykułów, a następnie zwijaniu i serwowaniu różnych rodzajów sushi, m.in. futomaki, nigiri, uramaki, nigiri czy gunkan. Dobry sushi master powinien także dbać o higienę i sterylność swojego miejsca pracy i przyrządzać potrawy w możliwie szybki i sprawny sposób, oszczędnie gospodarując produktami spożywczymi i sprzętami kuchennymi.

Czy do pracy w charakterze sushi mastera wymagane są studia lub kursy?

Aby pracować jako sushi master, nie trzeba kończyć studiów. Wymagane są jednak szkolenia, warsztaty lub kursy, na których przekazywana jest wiedza teoretyczna oraz umiejętności praktyczne. Warto wybrać szkolenie oferujące kompleksowe przygotowanie do tego zawodu, na którym kandydat nie tylko nauczy się przygotowywania podstawowych rodzajów sushi z półproduktów, ale również pozna bardziej zaawansowane techniki, a także historię i kulturę jedzenie dań orientalnych.

Jakie są zarobki na stanowisku sushi master?

Przeciętne wynagrodzenie pracy sushi mastera wynosi 3000-6000 złotych brutto miesięcznie, jednak profesjonalista może zarabiać nawet 8000 złotych brutto. Wysokość pensji zależy od doświadczenia, ale również od rodzaju lokalu gastronomicznego, w którym sushi master jest zatrudniony.

Autor

Artykuł został opracowany i zmodyfikowany przez kilku autorów. Poniżej podajemy dane redaktora lub autora, który dokonał ostatniej modyfikacji.

Aleksandra Góral

Redaktor

Redaktor. Content Marketing specialist WhitePress. Specjalista Social Media.

8 komentarzy

Ramos

Ramos

W branży gastronomicznej każda zmiana pory roku generuje nowe wyzwania i trendy. Każdego dnia staram się rozwijać moje umiejętności, aby być na bieżąco z nowościami w kuchni. Przygotowanie dobrego sushi wymaga instrumentów najlepszych jakości i dużych umiejętności. Pracuję ze szczególną dbałością o każdy detal, co przekłada się na zadowolenie naszych gości.
Aleksandra

Aleksandra

Zastanawiam się, czy na pewno jestem w stanie tak długo pracować w pozycji siedzącej. Jest to dla mnie niestety problemem, ale równocześnie wiem, że sushi master to fajny zawód dla osób lubiących się uczyć nowych rzeczy. Chętnie podjąłbym wyzwanie, ale musiałbym zacząć od samego początku.
Maksym

Maksym

Nasza restauracja specjalizuje się w potrawach japońskich, więc sushi master to dla nas kluczowa osoba. Zależy nam na znalezieniu kreatywnego i zaangażowanego kandydata, który zostanie z nami na dłużej. Warto pamiętać, że sushi to nie jest tylko jedzenie - to cała kultura i historia. Zwłaszcza u naszych gości z Japonii, którzy cenią sobie profesjonalizm i autentyczność.
EJot

EJot

Zastanawiałem się nad tym zawodem, ale wydaje mi się, że wymogi co do zdrowia są dla mnie za duże. Nie mam idealnego stanu zdrowia, a czytając o wymaganych predyspozycjach zdrowotnych, trochę się zniechęciłem. Może jednak warto spróbować?
Ismena

Ismena

Jako sushi master mam świadomość, jak istotną rolę odegrają w mojej pracy szczegółowe umiejętności manualne i umiejętność koncentracji. Niemniej jednak, zarobki oraz satysfakcja z przygotowywania wysokiej jakości sushi są po prostu nieocenione. Polecam każdemu, kto interesuje się kuchnią japońską i chce się rozwijać w tej dziedzinie.
rodo

rodo

Nie ukrywam, że kiedyś próbowałem swoich sił jako sushi master bez wcześniejszego doświadczenia. Niestety, okazało się to trudniejsze, niż myślałem. Nie poradziłem sobie z presją i wymaganiami. Jest to zawód, który wymaga ogromnej precyzji i koncentracji. Dla mnie na razie to niestety nie wchodzi w grę.
Obama

Obama

Jak na osoby bez wykształcenia wyższego, zarobki w zawodzie sushi mastera wydają się całkiem atrakcyjne. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć, że nie jest to łatwa praca i wymaga wielu umiejętności. Niestety, nie mam doświadczenia w gastronomii, ale chętnie bym spróbował!
Magdalena

Magdalena

Jako właściciel restauracji, uważam, że sushi master to bardzo ważne stanowisko w moim biznesie. Szukam osób zaangażowanych i kreatywnych, które chcą rozwijać swoje umiejętności w tej dziedzinie. Zarobki są atrakcyjne, a praca satysfakcjonująca. Polecam ten zawód!

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.