Spis treści
Serowar – na czym polega praca?
Wytwarzanie sera to skomplikowany proces, nad którego przebiegiem czuwa serowar – osoba posiadająca doświadczenie w produkcji serów. Musi więc mieć ogromny zakres wiedzy, który obejmuje znajomość poszczególnych etapów produkcji serów i warunki, w jakich on dojrzewa. Serowar odpowiada m.in. za obróbkę skrzepu, który wytrąca się z mleka i służy do produkowania serów. Najbardziej czasochłonne jest jednak dojrzewanie – ze względu na to, że proces ten może trwać nawet przez dziesiątki lat. To właśnie na tym etapie serowar kontroluje temperaturę i poziom wilgotności. Niekiedy również serowar poddaje niektóre gatunki sera wędzeniu.
Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku serowar?
Poza produkcją serów, do obowiązków serowara należą m.in.:
- ważenie;
- pakowanie;
- kontrola jakości produktu;
- obsługa i mycie maszyn;
- nadzór procesu udojowego;
- dbanie o wymiona i higienę zwierząt;
- zaprawianie mleka;
- formowanie i prasowania serów;
- wytwarzanie bundzu i jego dalsze przetwarzanie na bryndzę;
- produkcja twarogu kwasowego, jego mielenie i formowanie na sery twarogowe;
- dezynfekcja pomieszczeń, w których produkuje i przechowuje się sery.
Co więcej, poza produkcją serów serowar zajmuje się również wyrabianiem innych wyrobów mleczarskich, w tym m.in. mleka pasteryzowanego, masła, śmietany, lodów, jogurtów, mleka w proszku, izolatów oraz napoi mlecznych typu maślanka.
Ile zarabia serowar?
Zastanawiasz się nad tym, ile zarabia serowar? Niestety nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Zarobki serowara są uzależnione od jego doświadczenia oraz miejsca zatrudnienia. Więcej informacji na temat wynagrodzenia na tym stanowisku znajdziesz w poniższej tabelce.
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 1 800 zł | 1 413 zł |
ŚREDNIE | 2 600 zł | 2 042 zł |
WYSOKIE | 3 200 zł | 2 512 zł |
W jakich warunkach pracuje serowar?
Praca serowara przebiega w obrębie gospodarstwa bądź w zakładach przetwórstwa mleczarskiego. Większość zajęć wykonuje się więc w pomieszczeniach gospodarczych, na hali produkcyjnej lub na terenie magazynów. Warunki pracy, oświetlenie, czy obecność wentylacji są w znacznej mierze zależne od miejsca zatrudnienia. Warto jednak wspomnieć, że praca wykonywana w tym zawodzie bardzo często odbywa się w pozycji stojącej lub wymuszonej.
Czy do pracy na stanowisku serowar potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Serowarstwo, czyli produkcja sera, to jedna z tradycyjnych metod wytwarzania żywności. W dodatku w sposób rzemieślniczy. Wykonywanie tego zawodu wymaga jednak wcześniejszego przygotowania, np. ukończenia szkoły zawodowej lub technikum rolniczego ze specjalizacją z zakresu przetwórstwa mleczarskiego. Pracę w tym zawodzie mogą zdobyć również osoby przyuczone do zawodu oraz te, które mają doświadczenie w wykonywaniu tego typu pracy.
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE | W celu wykonywania zawodu serowara koniezne jest posiadanie odpowiedniego wykształcenia oraz umiejętności. Można ukończyć szkołę zawodową lub technikum o odpowiedniej specjalizacji. | - |
PRZYDATNE | - | - |
Jakie kompetencje przydadzą się do pracy jako serowar?
Mimo iż, wykonywanie tej profesji nie wymaga wyższego wykształcenia – mile widziane są jednak pewne kompetencje. Serowar powinien m.in.:
- posiadać wiedzę na temat serowarstwa i produkcji artykułów mlecznych;
- mieć niezawodny smak i potrafić rozpoznać różne wyroby mleczarskie;
- posiadać wiedzę na temat bakterii i szczepów, które produkują CO2 niezbędne do produkcji serów z dziurami;
- być uzdolniony technicznie;
- znać zasady BHP;
- przestrzegać zasad HACCP.
Ponadto osoba zatrudniona na tym stanowisku powinna być cierpliwa, dokładna i sumienia. Wyrabianie serów potrafi być bowiem bardzo czasochłonne – zwłaszcza gdy mowa o serach dojrzewających.
Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku serowar?
Zawód serowar nie jest obarczony dużym ryzykiem zawodowym – mimo to od kandydatów na to stanowisko oczekuje się kilku istotnych kryteriów. Jednym z nich są predyspozycje zdrowotne. Osoba pracująca na tym stanowisku powinna posiadać:
- dobry stan zdrowia;
- dobry wzrok, słuch i smak;
- sprawność ruchową;
- wytrzymałość fizyczną.
Praca ta nie należy do ciężkich fizycznie, aczkolwiek momentami może wymagać użycia siły, np. do przenoszenia dużych fragmentów serów. Co więcej, że względu na bardzo bliski kontakt z żywnością, osoby pragnące zatrudnić się na tym stanowisku koniecznie muszą posiadać aktualne orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego, czyli tzw. książeczkę sanepidowską. Jej posiadanie umożliwia przystąpienie do zawodu.
Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku serowar?
Podczas wykonywania swoich obowiązków serowar posługuje się wieloma specjalistycznymi narzędziami, w tym m.in. wannami serowarskimi, formami do sera, chustami serowarskimi, kotłami warzelniczymi itd. Serowar powinien wiedzieć, jak się je obsługuje oraz jak zadbać ich prawidłową eksploatację. Niekiedy do obowiązków serowara może należeć także opieka nad wymionami i higieną zwierząt, co sprawia, że część pracy będzie odbywać się w obrębie zagrody zwierząt.
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie serowar?
Serowar może zatrudnić się m.in. w zakładzie mleczarskim, gdzie istnieje wiele możliwości rozwoju zawodowego i awansu osób zatrudnionych jak serowar. Wraz z czasem i jeszcze większym doświadczeniem można m.in. awansować na samodzielne stanowisko lub awansować na pozycję brygadzisty, czy kierownika. Osoby, które posiadają wykształcenie i ukończyły szkołę I stopnia w zawodzie, mogą się dalej kształcić, np. na kierunku technologia żywności. Dzięki temu zwiększają oni szansę na stanowisko wyższego szczebla. Ponadto serowar może również założyć własną działalność gospodarczą.
Czy zawód serowar jest przyszłościowy?
Na rynku pracy istnieje niewielu specjalistów zajmujących się rzemieślniczą produkcją serów. Luka ta może być więc znakomitą okazją do tego, by obrać właśnie taką ścieżkę zawodową. Biorąc pod uwagę duże zapotrzebowanie na specjalistów od produkcji serów, nauka tego zawodu może wiązać się z bardzo świetlaną przyszłością. Zwłaszcza dla osób, które hobbistycznie zajmują się produkcją serów i innych produktów mlecznych.