Kucharz Chorzów - oferty pracy
Zawód kucharza na swój sposób jest wyjątkowy. Chociaż niektórzy ludzie nie postrzegają go jako takiego, biorąc pod uwagę, że nie ma nic trudnego w sztuce gotowania: wystarczy po prostu połączyć składniki, a sam piekarnik stworzy danie, które zachwyci wszystkich. Ludzie myślą, że każdy może pracować jako kucharz! Tak jednak nie jest. W tym przypadku najważniejszy jest talent, zmysł smaku, fantazja. Pracodawcy szukają właśnie takich kandydatów. Poniżej przyjrzymy się sytuacji na lokalnym rynku pracy.
Praca dla kucharza w Chorzowie?
Miasta w Metropolii Silesia, takie jak Chorzów są skupiskami sporem liczby mieszkańców. Funkcjonuje tutaj sporo miejsc w branży gastronomicznej. Samo Centrum Handlower Silesia posiada sporo takich miejsc. Kucharze i inni pracownicy są niezbędni. Jak pokazują ogłoszenia o pracę, to w Chorzowie poszukiwani są pracownicy, którzy spełniać muszą różne kryteria. Stawki są także bardzo różne, np. Max Premium Burgers na trasie DTŚ oferuje pracę za 18-19 złotych brutto na godzinę. W innych miejscach pracy kucharz z umiejętnościami i doświadczeniem znajdzie pracę za 2500-3500 złotych brutto. Sporo pracodawców dodaje do stałej pensji premie, darmowe posiłki oraz zniżki.
Chorzów kucharz - pracodawcy
Dość sporo ofert pracy w gastronomii pochodzi od firm takich jak: Da Grasso, Mc Donald's i wielu pizzerii. Kandydaci mogą spotkać się także z innymi pracodawcami. Restauracja Konrad Cis poszukiwała osoby na stanowisko kucharza/kucharki.
Wynagrodzenie było do ustalenia indywidualnie i uzależnione było od doświadczenia. Restauracja bistro, która znajduje się w centrum Chorzowa, oferowała także zatrudnienie dla kucharki/kucharza szefa kuchni do pracy w lokalu bistro i w kantynie, w dużym francuskim zakładzie produkcyjnym. Oczekiwała od kandydatów długiej współpracy, gdyż stawia na sprawdzonych pracowników. Firma znana na rynku gastronomicznym gwarantowała w tym przypadku stałe zatrudnienie.
Jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz?
Głównym obowiązkiem kucharza jest przygotowanie żywności w odpowiedniej ilości przez określony czas ustalony przez firmę. Do realizacji działań potrzebna będzie książeczka sanitarna. Do pracy wymaga umiejętności korzystania ze sprzętu i zapasów produkcyjnych. Wszystko to odbywa się w lokalach gastronomicznych. Praca nie wymaga specjalnych szkoleń, gdyż najbardziej liczy się tutaj doświadczenie i efekt, który zadowala pracodawcę oraz klientów. Pasja do gotowania i właściwa realizacja zadań jest tutaj najważniejszym kryterium.
Do obowiązków szefa kuchni należy organizacja pracy w kuchni oraz kontrola przestrzegania norm sanitarnych w miejscu pracy. Każdy kucharz musi umieć gotować, by jego dania smakowały klientom. Pracodawcy szukają zwykle osób z pasją w tym zakresie, które są doświadczone i posiadają referencje z innych miejsc. Poszukiwani bywają także ludzie zaczynający pracę w tym zawodzie, pomocnicy kucharzy często są to osoby po szkołach gastronomicznych lub kursach. Rozwijanie się w zawodzie, nauka nowych przepisów oraz wiedza i obsługa sprzętu w kuchni to także podstawa.