Spis treści
Aby zostać kucharzem i pracować w kuchniach najlepszych restauracji czy hoteli na świecie, droga jest długa. Z pewnością jednak nie jest to cel nieosiągalny.
Czym zajmuje się kucharz?
Większość z nas myśli, że praca kucharza sprowadza się do gotowania i przygotowywania potraw. To jednak tylko częściowo prawda. Dlaczego? Kucharze dziś robią znacznie więcej. Rozpoznawalne nazwisko to najlepsza reklama dla restauracji czy hotelu. Tam, gdzie pracują dobrzy kucharze, nie brakuje gości. To przekłada się na zysk firmy.
Z powyższego wynika, że kucharz nie tylko musi świetnie gotować, lecz także pamiętać o tym, by podać danie z najwyższą starannością. W ostatnich latach szczególny nacisk kładzie się na dekorowanie dań. Bardzo ważne, by zaskoczyć klienta, a to można osiągnąć przez niecodzienne podanie dania.
Jak zostać kucharzem?
Nie ma jednej drogi do tego, by zostać kucharzem. Osoby zainteresowane nie muszą nawet posiadać kierunkowego wykształcenia, choć to z pewnością pomoże w osiągnięciu założonego celu. Najważniejsze są bowiem predyspozycje. Przyszły kucharz powinien doskonale orientować się na rynku żywności, śledzić nowinki, brać udział w zjazdach i konkursach kucharskich. Znaczenie ma również poczucie estetyki i podzielność uwagi. Zwłaszcza ta ostatnia przyda się w kuchni.
Osoby myślące o tym, by zdobyć kierunkowe wykształcenie, muszą pamiętać o tym, że mają kilka możliwości. Aktualnie coraz większą popularnością cieszą się szkoły zawodowe. W takich szkołach działają klasy, w których przyszli kucharze uczą się zarówno teorii, jak i praktyki. Zapomnieć nie można również o szkołach średnich – technika mają w ofercie kształcenie właśnie w tym kierunku.
Gdzie szukać pracy i jakich oczekiwać zarobków?
By znaleźć zatrudnienie, kucharz ma kilka możliwości. Może na własną rękę rozesłać dokumenty aplikacyjne do wybranych przez siebie restauracji, może również szukać ogłoszeń o pracę na jednym z lokalnych portali pracy. W drugim przypadku musi zaaplikować i – po otrzymaniu odpowiedzi zwrotnej – przejść rozmowę kwalifikacyjną. Ta nie zawsze jest standardowa – zdecydowana większość sprowadza się do przyrządzenia konkretnych dań, bo umiejętności w tej branży znacznie są ważniejsze niż wykształcenie.
Zarobki kucharzy zależą od kilku czynników. Przede wszystkim trzeba wskazać na doświadczenie i umiejętności. Zdecydowanie lepiej zarabiają ci, którzy mogą wykazać, że pracowali już dla kilku restauracji z dobrym wynikiem. Zapomnieć nie można też o renomie restauracji. Kucharze zatrudnieni w dużych, znanych restauracjach mogą liczyć na lepsze zarobki nich ich koledzy przygotowujący potrawy w mniej popularnych lokalach.
Praca jako kucharz w wojsku
Specyficznym stanowiskiem związanym z tym zawodem jest kucharz w wojsku. Taki kucharz nie tylko umie gotować, ale często jest zarazem żołnierzem. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy są rozdarci między chęcią pracy przy kuchni a pasją do służb mundurowych czy sił zbrojnych. Jednak nie tylko: również cywile mogą dostać tę pracę, jeżeli odpowiadają im godziny i pensja. Jak zostać kucharzem w wojsku? Oferty są dość częste, bo nie należy ona do lekkich, a bywa niełatwo znaleźć osobę, która potrafią gotować dla sporej liczby osób i z uwzględnieniem specyfiki zawodu żołnierza.
Wymagania na to stanowisko zwykle obejmują: ukończoną szkołę średnią gastronomiczną, posiadanie książeczki sanepidowskiej oraz gotowość pracy zmianowej. Placówki szukają pracowników poprzez ogłoszenia w sieci i Urzędy Pracy, jeśli więc chcemy znaleźć zatrudnienie w tym obszarze, najłatwiej będzie przeglądać i sprawdzać wyniki w wyszukiwarce internetowej na konkretne zapytanie "praca dla kucharza w wojsku" lub "oferta pracy kucharz w wojsku".
To może Cię również zainteresować