Spis treści
Przeczytaj poniższy tekst, a dowiesz się:
- jakie są obowiązki zawodowe sommeliera?
- na jakie zarobki może liczyć przedstawiciel tego zawodu?
- jakimi cechami powinien wyróżniać się dobry sommelier?
Sommelier — na czym polega praca?
Praca sommeliera polega na profesjonalnej obsłudze klientów restauracji w zakresie wina. Dzięki fachowej pomocy ze strony sommeliera klienci mogą poczuć się luksusowo podczas odwiedzin w danym lokalu. Sommeliera przebywa „na pierwszej linii” i dba o profesjonalną obsługę gości.
Jakie obowiązki ma sommelier?
Według stereotypu sommelier zajmuje się wyłącznie podawaniem wina, co niewiele odróżnia go od kelnera. Jest to stereotyp tyleż powszechny, co nieprawdziwy. W rzeczywistości przedstawiciele tej profesji wykonują znacznie więcej zadań.
Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku sommeliera?
Do typowych czynności, których wykonywaniem również zajmują się sommelierzy, należy również między innymi:
- dbałość o odpowiedni stan techniczny urządzeń oraz akcesoriów wykorzystywanych podczas codziennej pracy (kieliszki itp.),
- serwowanie wina zgodnie z życzeniem klienta,
- degustacja alkoholu,
- przygotowywanie zamówień towarów dla restauracji,
- informowanie klientów o właściwościach smakowych poszczególnych gatunków win. Doradztwo w tym zakresie jest niezwykle ważnym, choć czasem niedocenianym elementem pracy profesjonalnego sommeliera,
- dbałość o przestrzeganie przepisów BHP, HACCP itp.
Jak zatem widzisz, praca sommeliera nie sprowadza się wyłącznie do podawania wina. Wręcz przeciwnie: specjalista w tym zakresie doradzi także, jak należy podawać wina, jaka jest kultura picia i jaki gatunek wina należy podać np. do obiadu. Wino białe czy czerwone? Jakie wino dla kobiety lubiącej delikatne atmosfery? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań znajdziesz właśnie u sommeliera.
Jakie są cechy dobrego sommeliera?
Przedstawiciel tego zawodu powinien przede wszystkim być osobą:
- nastawioną na stały rozwój — wbrew pozorom, sztuka degustacji i podawania wina nie jest niczym prostym,
- komunikatywną — klienci bardzo często decydują się na wybór konkretnej restauracji czy hotelu właśnie z powodu profesjonalnego sommeliera. Jest to ważne szczególnie w przypadku ekskluzywnych lokali,
- dobrze się prezentującą oraz znającą zasady savoir-vivre’u — sommelier to swego rodzaju wizytówka danego lokalu.
Oprócz tego istotne są również… odpowiednie uwarunkowania zdrowotne.
- mieć dobry węch oraz smak — jest to niezbędny element podczas degustacji wina,
- być wolna od chorób zakaźnych, w tym szczególności chorób skórnych (grzybica, świąd, łuszczyca itp.) - jest to konieczne nie tylko ze względów estetycznych, ale także — co jest jeszcze ważniejsze — istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa gości odwiedzających restaurację,
- brak skłonności do uzależnień.
Ile zarabia sommelier?
Mediana zarobków to niewiele ponad trzy i pół tysiąca złotych brutto. Są to jednak dane oficjalne. Jak wiadomo, w branży gastronomicznej mamy do czynienia z wciąż jeszcze silną szarą strefą. Rzeczywiste zarobki mogą być nawet o połowę wyższe.
Oprócz podstawowego wynagrodzenia sommelierzy mogą liczyć także na napiwki od klientów. Choć kultura wręczania napiwków (tipów) nie jest w Polsce tak rozwinięta jak ma to miejsce w krajach zachodnich, to sommelierzy mogą liczyć na podarunki na poziomie nawet kilkuset złotych miesięcznie.
Więcej informacji na temat zarobków można znaleźć w tabeli poniżej:
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 3 100 zł | 2 434 zł |
ŚREDNIE | 4 000 zł | 3 022 zł |
WYSOKIE | 8 000 zł | 5 730 zł |
Czy do pracy na stanowisku sommeliera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Podobnie jak w przypadku większości zawodów, także wykonywanie pracy sommeliera nie wymaga ukończenia studiów wyższych. Taki stan rzeczy wynika stąd, iż praca w szeroko pojętej gastronomii jest nastawiona na sprawną i szybką obsługę klientów — do tego typu wyzwań nie przygotowuje właściwie żadna uczelnia wyższa.
W zasadzie, do pracy na stanowisku sommeliera wystarczy wykształcenie średnie lub nawet zasadnicze zawodowe. Profil szkoły nie odgrywa tu decydującej roli. Oczywiście, preferowane jest wykształcenie zdobyte w klasie gastronomicznej. Rzecz jasna, niezbędne jest również posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Cenne mogą być również specjalistyczne kursy zawodowe — można znaleźć je w ofercie zakładów doskonalenia zawodowego oraz ośrodkach szkoleniowych.
Oczywiście, taki stan rzeczy nie oznacza jeszcze, że studia wyższe mogą być przeszkodą podczas pracy na stanowisku sommeliera. Wręcz przeciwnie — może okazać się to cenny atut podczas starania się o awans zawodowy w restauracji/kawiarni.
- Zarządzanie,
- Turystyka i Rekreacja.
Ważne jest przy tym, by profil (specjalność) studiów dotyczyła zarządzania w restauracji lub branży HoReCa (ang. Hotels, Restaurants and Catering)
Dodatkowe informacje odnośnie wymagań w pracy na stanowisku sommeliera możesz znaleźć w tabeli poniej:
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | SZKOLENIA / KURSY |
---|---|---|
WYMAGANE | - | - |
PRZYDATNE | - | Warto wziąć udział w profesjonalnym kursie na sommeliera. Taki kurs dzieli się na trzy etapy: teoretyczny (gdzie poznaje się historię wina, informacje o sposobie upraw itp.), praktyczny (gdzie w zaaranżowanej restauracji trzeba obsłużyć klienta, pomóc mu w doborze wina do posiłku itp.), degustacyjny (gdzie po smaku trzeba opisać zapach, nuty smakowe, pochodzenie, rocznik degustowanego wina). |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie sommeliera ?
Co oczywiste, głównym miejscem pracy jest kawiarnia oraz każdy lokal gastronomiczny, w przypadku którego wino zajmuje ważne miejsce w menu. Może być to także ekskluzywny hotel czy ośrodek wypoczynkowy. Dzięki swojej wiedzy na temat obsługi klientów oraz funkcjonowania restauracji sommelier może także przekwalifikować się i podjąć pracę na stanowisku kelnera (aczkolwiek będzie to dla niego swego rodzaju degradacja), pracownika obsługi klienta itp.
Czy zawód sommeliera jest przyszłościowy?
Odpowiedź na to pytanie może być jedynie twierdząca. Pomimo przejściowych kłopotów gospodarczych polskie społeczeństwo regularnie się bogaci. Wzrastający poziom zamożności Polaków sprawia, że coraz więcej z nas decyduje się na spędzanie wolnych chwil w restauracji czy kawiarni. Ponieważ kultura picia wina jest w naszym kraju dość silnie zakorzeniona, nie powinno nikogo zaskakiwać, że wizyty w restauracjach w celu degustacji wina są coraz częstsze. Taki stan rzeczy oznacza, że zapotrzebowanie na sommelierów powinno wciąż wzrastać.
- Praca sommeliera polega na profesjonalnej obsłudze klientów restauracji w zakresie wina, ale sommelier wykonuje znacznie więcej zadań niż tylko podawanie wina.
- Cechami dobrego sommeliera są m.in. nastawienie na stały rozwój, komunikatywność oraz znajomość zasad savoir-vivre’u.
- Mediana zarobków sommeliera wynosi nieco ponad 3,5 tysiąca złotych brutto, ale rzeczywiste zarobki mogą być nawet o połowę wyższe. Sommelierzy mogą również liczyć na napiwki od klientów.
- Wykonywanie pracy sommeliera nie wymaga ukończenia studiów wyższych, jednak preferowane jest wykształcenie zdobyte w klasie gastronomicznej, a przepustką do pracy na stanowisku sommeliera jest aktualna książeczka sanitarno-epidemiologiczna.