Spis treści
Przeczytaj poniższy tekst, a dowiesz się:
- jakie są obowiązki zawodowe sommeliera?
- na jakie zarobki może liczyć przedstawiciel tego zawodu?
- jakimi cechami powinien wyróżniać się dobry sommelier?
Sommelier — na czym polega praca?
Praca sommeliera polega na profesjonalnej obsłudze klientów restauracji w zakresie wina. Dzięki fachowej pomocy ze strony sommeliera klienci mogą poczuć się luksusowo podczas odwiedzin w danym lokalu. Sommeliera przebywa „na pierwszej linii” i dba o profesjonalną obsługę gości.
Jakie obowiązki ma sommelier?
Według stereotypu sommelier zajmuje się wyłącznie podawaniem wina, co niewiele odróżnia go od kelnera. Jest to stereotyp tyleż powszechny, co nieprawdziwy. W rzeczywistości przedstawiciele tej profesji wykonują znacznie więcej zadań.
Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku sommeliera?
Do typowych czynności, których wykonywaniem również zajmują się sommelierzy, należy również między innymi:
- dbałość o odpowiedni stan techniczny urządzeń oraz akcesoriów wykorzystywanych podczas codziennej pracy (kieliszki itp.),
- serwowanie wina zgodnie z życzeniem klienta,
- degustacja alkoholu,
- przygotowywanie zamówień towarów dla restauracji,
- informowanie klientów o właściwościach smakowych poszczególnych gatunków win. Doradztwo w tym zakresie jest niezwykle ważnym, choć czasem niedocenianym elementem pracy profesjonalnego sommeliera,
- dbałość o przestrzeganie przepisów BHP, HACCP itp.
Jak zatem widzisz, praca sommeliera nie sprowadza się wyłącznie do podawania wina. Wręcz przeciwnie: specjalista w tym zakresie doradzi także, jak należy podawać wina, jaka jest kultura picia i jaki gatunek wina należy podać np. do obiadu. Wino białe czy czerwone? Jakie wino dla kobiety lubiącej delikatne atmosfery? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań znajdziesz właśnie u sommeliera.
Jakie są cechy dobrego sommeliera?
Przedstawiciel tego zawodu powinien przede wszystkim być osobą:
- nastawioną na stały rozwój — wbrew pozorom, sztuka degustacji i podawania wina nie jest niczym prostym,
- komunikatywną — klienci bardzo często decydują się na wybór konkretnej restauracji czy hotelu właśnie z powodu profesjonalnego sommeliera. Jest to ważne szczególnie w przypadku ekskluzywnych lokali,
- dobrze się prezentującą oraz znającą zasady savoir-vivre’u — sommelier to swego rodzaju wizytówka danego lokalu.
Oprócz tego istotne są również… odpowiednie uwarunkowania zdrowotne.
- mieć dobry węch oraz smak — jest to niezbędny element podczas degustacji wina,
- być wolna od chorób zakaźnych, w tym szczególności chorób skórnych (grzybica, świąd, łuszczyca itp.) - jest to konieczne nie tylko ze względów estetycznych, ale także — co jest jeszcze ważniejsze — istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa gości odwiedzających restaurację,
- brak skłonności do uzależnień.
Ile zarabia sommelier?
Mediana zarobków to niewiele ponad trzy i pół tysiąca złotych brutto. Są to jednak dane oficjalne. Jak wiadomo, w branży gastronomicznej mamy do czynienia z wciąż jeszcze silną szarą strefą. Rzeczywiste zarobki mogą być nawet o połowę wyższe.
Oprócz podstawowego wynagrodzenia sommelierzy mogą liczyć także na napiwki od klientów. Choć kultura wręczania napiwków (tipów) nie jest w Polsce tak rozwinięta jak ma to miejsce w krajach zachodnich, to sommelierzy mogą liczyć na podarunki na poziomie nawet kilkuset złotych miesięcznie.
Więcej informacji na temat zarobków można znaleźć w tabeli poniżej:
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 3 100 zł | 2 434 zł |
ŚREDNIE | 4 000 zł | 3 022 zł |
WYSOKIE | 8 000 zł | 5 730 zł |
Czy do pracy na stanowisku sommeliera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Podobnie jak w przypadku większości zawodów, także wykonywanie pracy sommeliera nie wymaga ukończenia studiów wyższych. Taki stan rzeczy wynika stąd, iż praca w szeroko pojętej gastronomii jest nastawiona na sprawną i szybką obsługę klientów — do tego typu wyzwań nie przygotowuje właściwie żadna uczelnia wyższa.
W zasadzie, do pracy na stanowisku sommeliera wystarczy wykształcenie średnie lub nawet zasadnicze zawodowe. Profil szkoły nie odgrywa tu decydującej roli. Oczywiście, preferowane jest wykształcenie zdobyte w klasie gastronomicznej. Rzecz jasna, niezbędne jest również posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Cenne mogą być również specjalistyczne kursy zawodowe — można znaleźć je w ofercie zakładów doskonalenia zawodowego oraz ośrodkach szkoleniowych.
Oczywiście, taki stan rzeczy nie oznacza jeszcze, że studia wyższe mogą być przeszkodą podczas pracy na stanowisku sommeliera. Wręcz przeciwnie — może okazać się to cenny atut podczas starania się o awans zawodowy w restauracji/kawiarni.
- Zarządzanie,
- Turystyka i Rekreacja.
Ważne jest przy tym, by profil (specjalność) studiów dotyczyła zarządzania w restauracji lub branży HoReCa (ang. Hotels, Restaurants and Catering)
Dodatkowe informacje odnośnie wymagań w pracy na stanowisku sommeliera możesz znaleźć w tabeli poniej:
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | SZKOLENIA / KURSY |
---|---|---|
WYMAGANE | - | - |
PRZYDATNE | - | Warto wziąć udział w profesjonalnym kursie na sommeliera. Taki kurs dzieli się na trzy etapy: teoretyczny (gdzie poznaje się historię wina, informacje o sposobie upraw itp.), praktyczny (gdzie w zaaranżowanej restauracji trzeba obsłużyć klienta, pomóc mu w doborze wina do posiłku itp.), degustacyjny (gdzie po smaku trzeba opisać zapach, nuty smakowe, pochodzenie, rocznik degustowanego wina). |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie sommeliera ?
Co oczywiste, głównym miejscem pracy jest kawiarnia oraz każdy lokal gastronomiczny, w przypadku którego wino zajmuje ważne miejsce w menu. Może być to także ekskluzywny hotel czy ośrodek wypoczynkowy. Dzięki swojej wiedzy na temat obsługi klientów oraz funkcjonowania restauracji sommelier może także przekwalifikować się i podjąć pracę na stanowisku kelnera (aczkolwiek będzie to dla niego swego rodzaju degradacja), pracownika obsługi klienta itp.
![sommelier](https://www.aplikuj.pl/userfiles/_CMS_/porady/zawody/sommelier-pouring-wine-into-a-glass-2021-08-26-22-39-47-utc.jpg)
Czy zawód sommeliera jest przyszłościowy?
Odpowiedź na to pytanie może być jedynie twierdząca. Pomimo przejściowych kłopotów gospodarczych polskie społeczeństwo regularnie się bogaci. Wzrastający poziom zamożności Polaków sprawia, że coraz więcej z nas decyduje się na spędzanie wolnych chwil w restauracji czy kawiarni. Ponieważ kultura picia wina jest w naszym kraju dość silnie zakorzeniona, nie powinno nikogo zaskakiwać, że wizyty w restauracjach w celu degustacji wina są coraz częstsze. Taki stan rzeczy oznacza, że zapotrzebowanie na sommelierów powinno wciąż wzrastać.
- Praca sommeliera polega na profesjonalnej obsłudze klientów restauracji w zakresie wina, ale sommelier wykonuje znacznie więcej zadań niż tylko podawanie wina.
- Cechami dobrego sommeliera są m.in. nastawienie na stały rozwój, komunikatywność oraz znajomość zasad savoir-vivre’u.
- Mediana zarobków sommeliera wynosi nieco ponad 3,5 tysiąca złotych brutto, ale rzeczywiste zarobki mogą być nawet o połowę wyższe. Sommelierzy mogą również liczyć na napiwki od klientów.
- Wykonywanie pracy sommeliera nie wymaga ukończenia studiów wyższych, jednak preferowane jest wykształcenie zdobyte w klasie gastronomicznej, a przepustką do pracy na stanowisku sommeliera jest aktualna książeczka sanitarno-epidemiologiczna.