Spis treści
Z artykułu dowiesz się też:
- na czym polega praca krytyka,
- jaki jest jego zakres obowiązków,
- ile zarabia krytyk i od czego zależy wysokość zarobków,
- jakie kursy i szkolenia warto odbyć, by zostać krytykiem,
- gdzie zatrudniani są krytycy,
- czy praca krytyka jest dla każdego i jakie są jej perspektywy w przyszłości.
Krytyk kulinarny - na czym polega praca?
Podstawowym zadaniem krytyka jest odwiedzanie lokali gastronomicznych i ocena potraw z ich menu. To dobry wybór dla osób, które lubią jeść i gotować, a przy tym mają lekko pióro i umieją interesująco opowiadać o tym, co robią. Jeśli jednak wydaje Ci się, że praca w tym zawodzie polega wyłącznie na odwiedzaniu kolejnych restauracji i testowaniu serwowanych tam dań, niestety jesteś w błędzie. W rzeczywistości tak jak każde inne zajęcie zarobkowe wymaga ona wykonywania szeregu obowiązków, z których nie wszystkie są proste i przyjemne.
Konkretny zakres obowiązków jest w tym przypadku trudny do wskazania i uzależniony od profilu działalności konkretnego krytyka, są jednak pewne punkty wspólne dla wszystkich. Z całą pewnością każdy, kto wykonuje ten zawód, musi na co dzień:
- odwiedzać restauracje i inne lokale gastronomiczne,
- testować dostępne w nich potrawy i oceniać je pod względem szeregu kryteriów, począwszy od smaku i zapachu, poprzez wygląd i estetykę podania, aż po jakość wykorzystanych składników i oryginalność połączeń z nich stworzonych,
- analizować czynniki niezwiązane bezpośrednio z jedzeniem, ale wpływające na odbiór lokalu, takie jak wystrój, profesjonalizm obsługi, czy wygląd papierowego menu.
Po odwiedzeniu konkretnego lokalu krytyk musi jeszcze przygotować jego recenzję w formie przyjaznej dla odbiorcy. Może to być zarówno artykuł opublikowany w czasopiśmie, audycja w radio lub telewizji, jak i krótki filmik, czy post na social media albo nawet cały rozdział w przewodniku kulinarnym. Jeśli krytyk jest wolnym strzelcem, będzie musiał również zadbać o promocję swojej pracy, ponieważ od umiejętnego marketingu będzie uzależniona liczba i rodzaj zleceń, które będzie realizował w przyszłości.
Ile zarabia krytyk kulinarny?
Przeciętne zarobki krytyka kulinarnego prezentuje poniższa tabela.
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 4 100 zł | 3 124 zł |
ŚREDNIE | 5 000 zł | 3 738 zł |
WYSOKIE | 6 200 zł | 4 556 zł |
Co wpływa na wysokość zarobków w pracy krytyka kulinarnego?
Jednym z kluczowych elementów, które decydują o wysokości zarobków krytyka, jest obszar jego działalności. W naszym kraju krytycy pracują przede wszystkim w większych miastach, z racji dużej liczby lokali gastronomicznych, które tam działają i powstają. W małych miejscowościach ten zawód nie ma raczej racji bytu i traktuje się go raczej jako hobby, wymagające podróżowania w inne miejsca. Niektórzy krytycy nie zawężają się do jednego regionu, ale pracują na terenie całego kraju, a nawet Europy, co często wiąże się z dodatkowymi kosztami. Krytycy są szczególnie cenieni we Francji i to tam mogą liczyć na najbardziej atrakcyjne wynagrodzenie.
Kolejny istotny czynnik, który wpływa na wysokość zarobków w tym zawodzie to rodzaj realizowanych zleceń. Krytyk zatrudniony w czasopiśmie otrzymuje zazwyczaj stałą, z góry ustaloną pensję. Freelancer działający na własną rękę nie ma określonego pułapu zarobków. Jego wypłata jest ściśle uzależniona od rodzaju i zakresu prac, których podjął się w konkretnym miesiącu. Tak jak w przypadku innych wolnych strzelców prowadzących własną działalność największy wpływ na wysokość przychodów ma on sam i jego zaangażowanie.
Czy do pracy na stanowisku krytyka kulinarnego potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Do wykonywania zawodu krytyka nie jest konieczne żadne kierunkowe wykształcenie. Żadna szkoła nie oferuje studiów w tym kierunku. Ukończenie szkoły gastronomicznej może okazać się przydatne, ale nie jest wymagane. Zdecydowanie cenniejsze są naturalne predyspozycje i umiejętności. Prezentuje je poniższa tabela.
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE | - | - |
PRZYDATNE | W zawodzie krytyka kulinarnego wykształcenie nie jest wymagane, jednak osoby, które myślą o tym zawodzie na poważnie powinny zastanowić się nad ukończeniem szkoły średniej lub studiów wyższych na profilu gastronomicznym. Swoje wykształcenie można uzupełnić także o studia podyplomowe. | - |
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie krytyka kulinarnego?
Zdecydowana większość krytyków działa samodzielnie, budując swoją markę osobistą poprzez pisanie blogów, czy prowadzenie swoich profili na social mediach. Z czasem w miarę zyskiwania popularności w branży mogą zacząć zasiadać w jury na różnego rodzaju konkursów kulinarnych, czy uczestniczyć w audycjach radiowych lub telewizyjnych. Spore grono krytyków współpracuje też na stałe z portalami i czasopismami kulinarnymi, testując na ich zlecenie konkretne restauracje i publikując swoje recenzje na ich łamach. Wielu z nich wydaje również własne książki, będące zbiorem ich doświadczeń i recenzji zbieranych na przestrzeni lat.
Dla kogo najlepsza jest praca na stanowisku krytyka kulinarnego?
Praca krytyka kulinarnego to idealny wybór dla tych, którzy lubią jeść i mają wyczulone zmysły. Niestety sama pasja i zaangażowanie to czasem za mało. Niektóre problemy zdrowotne skutecznie ograniczają możliwości pracy w tym zawodzie.
Najważniejsze z nich to:
- zdrowy układ trawienny,
- prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- brak poważnych alergii.
Warto też zdawać sobie sprawę, że wykonywanie zawodu krytyka kulinarnego niesie za sobą pewną odpowiedzialność. Pojedyncza, dobrze wypromowana recenzja może decydować o sukcesie lub porażce konkretnej restauracji. Krytyk musi być zatem pewien swoich ocen i mieć świadomość, że bierze udział w kształtowaniu opinii społecznej.
Najważniejsze cechy, którymi powinien się wyróżniać to:
- czuły smak i węch,
- znajomość różnych składników i umiejętność rozpoznania ich jakości,
- zmysł estetyczny,
- umiejętność jasnego prezentowania swoich myśli i ocen,
- dobra organizacja pracy.
W roli krytyków bardzo dobrze sprawdzają się byli szefowie kuchni. W celu rozwijania swoich umiejętności i podnoszenia kwalifikacji większość krytyków bierze udział w branżowych kursach i szkoleniach, które poszerzają ich wiedzę w konkretnej dziedzinie, w której chcieliby się specjalizować.
Czy zawód krytyka kulinarnego jest przyszłościowy?
Zdecydowanie tak! Coraz więcej osób przed wyjściem do restauracji sprawdza opinie na jej temat i recenzje napisane przez profesjonalnych krytyków. Co więcej, do zadań krytyków nie należy już tylko ocena poszczególnych lokali i dostępnych w nich dań, ale również analizowanie aktualnej sytuacji na rynku gastronomicznym, przewidywanie zmian, które będą zachodziły w branży i wytyczanie kierunków rozwoju kolejnych restauracji.
- Krytyk kulinarny ma za zadanie oceniać potrawy w restauracjach i przygotować recenzję w formie przystępnej dla odbiorcy.
- Praca krytyka kulinarnego wymaga wykonywania szeregu obowiązków, takich jak przygotowanie recenzji czy promocja swojej pracy.
- Wysokość zarobków krytyka zależy od obszaru jego działalności oraz rodzaju realizowanych zleceń, a na jej osiągnięcie ma wpływ zaangażowanie samego krytyka w umiejętny marketing.
- Wykształcenie i dodatkowe szkolenia nie są wymagane w zawodzie krytyka kulinarnego, natomiast naturalne predyspozycje i umiejętności są niezwykle cenne.