Kucharz Ruda Śląska - oferty pracy
Kucharz jest jednym z najstarszych zawodów, który był wszędzie, bez względu na rozwój kulturowy i tradycje społeczeństwa. Jak się mówi: "Dopóki ludzie jedzą, na ten zawód będzie popyt." Dziś praca na tym stanowisku to sztuka gotowania, dekorowania i serwowania potraw. Kucharze są potrzebni w wielu miejscach. Można wymienić bary szybkiej obsługi, świetlice, ośrodki społeczne, restauracje, firmy cateringowe czy hotele. Wymagania dotyczące pracy kucharza omawiamy poniżej. Przyglądniemy się także, jak wygląda rynek pracy w Rudzie Śląskiej w zakresie ogłoszeń o pracę.
Praca dla kucharza w Rudzie Śląskiej?
Wszyscy szukający zatrudnienia w Rudzie Śląskiej majĄ możliwość obserwowania ogłoszeń o pracę w wielu serwisach internetowych, gdzie pracodawcy ogłaszają nabór na stanowisko kucharza. Osoby te także mogą wybierać wśród ogłoszeń z innych miast regionu, gdyż jak wiadomo KZK GOP jest okręgiem, w którym skupionych jest wiele miejscowości. Płace na stanowisku kucharza zależne są od miejsca zatrudnienia oraz kwalifikacji. Wynagrodzenia rozpoczynają się od 1600 złotych brutto dla pracowników najniższego szczebla. Kucharze z większym doświadczeniem w zawodzie i szefowie kuchni mają oferowane dużo wyższe stawki. Dobry szef kuchni jest cennym kandydatem do pracy, więc nie każdego pracodawcę stać na takiego pracownika. Stawki oscylują od 10 do 20 złotych brutto dla pracowników z najmniejszym doświadczeniem.
Ruda Śląska kucharz - pracodawcy
Ogłoszenia o pracę w lokalu gastronomicznym na terenie Rudy Śląskiej przedstawia wiele firm, których działalność na rynku dotyczy innych odbiorców. Akademia Smaku z tego miasta poszukiwała ostatnio kucharza i pomoc kuchenną. Dom Pomocy Społecznej prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Miłosierdzia proponował pracę w zakresie gotowania, obierania warzyw i przygotowania posiłków ze stawką 2100 złotych brutto na miesiąc. W tym przypadku wymagana była książeczka sanepidowska oraz wykształcenie gastronomiczne.
Jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz?
Do pracy niezbędna jest znajomość receptur i technologii gotowania, zasad przechowywania produktów zgodnie z normami sanitarno-higienicznymi, ekonomiki i organizacji cateringu, planowania i zasad korzystania ze specjalnego sprzętu. Kulinarny specjalista - kucharz, to osoba z której rąk powstają pyszne i piękne potrawy. Powinien znać wiele: strukturę i specyfikę przedsiębiorstwa gastronomicznego, standardy sanitarne, przepisy bezpieczeństwa, przetwarzanie surowców, odróżnianie świeżych produktów od rozmrożonych, wiedzieć jak wybrać właściwe mięso i warzywa. W tym zawodzie przede wszystkim liczy się praktyka. Ponadto kucharz potrzebuje wiedzy na temat składu żywności i jej zawartości kalorycznej, przechowywania żywności, fizjologii żywienia, zasad kompilacji menu, technologii przygotowywania posiłków i obsługi sprzętu kuchennego