Zawód dietetyka
Szybki rozwój dietetyki zaznaczył się w XVII wieku, kiedy dzięki staraniom Anglika T. Sydenhama opracowano dietę terapeutyczną dla wielu chorób, począwszy od otyłości, a skończywszy na dnie moczanowej. W XIX wieku, w trakcie rozwoju nauk przyrodniczych, postawiono podstawowe podstawy dietetyki, określając rolę składników odżywczych i ich składników z punktu widzenia fizjologii i biochemii. Umożliwiło to sformułowanie praw żywieniowych dla zdrowego i chorego organizmu, a dietologia została oficjalnie uznana za niezależną naukę. Nowoczesna dieta rozwija się, wykorzystując najnowsze odkrycia medycyny, fizjologii, biochemii, rozwiązuje problem racjonalnego odżywiania pacjentów na podstawie dokładną diagnozę przyczyn zmian patologicznych.
Dietetycy to specjaliści od żywienia, specjaliści w dziedzinie żywienia terapeutycznego i profilaktycznego. Dietetycy są zaangażowani w dobór żywienia terapeutycznego dla osób cierpiących na różne choroby, właściwa dieta może, jeśli nie leczyć choroby, to znacznie spowolnić ich rozwój. Racjonalne spożywanie żywności nie jest łatwe. Wymaga to głębokiego naukowego podejścia, badań fizjologicznych i biochemicznych. W przygotowaniu każdej diety dietetyk powinien wziąć pod uwagę cechy wchłaniania substancji odżywczych w organizmie człowieka. Zalecana dieta powinna zaspokajać potrzeby energetyczne i inne potrzeby organizmu, zapewniać niezbędny poziom metabolizmu, a także prawidłowy tryb (częstotliwość) przyjmowania pokarmu. Pacjent często musi ograniczać spożycie określonych rodzajów produktów, a czasami całkowicie je wykluczać. Lekarz ściśle wylicza dzienną porcję lub pojedyncze porcje, określa metody gotowania żywności, skład żywności, jej konsystencję itp. Dlatego powinien mieć świadomość składu podstawowej żywności, jej wpływu na organizm zdrowy i chorobowy, wartości biologicznej składników składowych i ich zmiany pod wpływem kombinacji produktów lub cech ich przetwarzania itp.
Jak zostać dietetykiem?
Dietetyk powinien być w stanie widzieć chorego za każdą diagnozę, wymagając specjalnego indywidualnego podejścia, uważnej i wrażliwej postawy. Dietetycy pracują w placówkach medycznych o profilu medycznym i naukowym. Dietetyk także zapewnia usługi tym, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia, mieć idealną sylwetkę i schudnąć. Dietetyk powinien być w stanie dokładnie obliczyć objętość jednej porcji i dziennej racji jako całości, tak aby wszystkie najbardziej niezbędne mikro i makroelementy zostały spożyte. Aby zapamiętać tak wiele informacji, dietetyk powinien mieć bardzo dobrą pamięć i oprócz tego, zainteresowanie wybraną profesją.
Praca dietetyk
Dietetycy pracują w centrach medycznych i klinikach. Po odbyciu stażu w klinice dietetyk zaczyna pracować jako lekarz. W każdym ośrodku medycznym i każdej klinice jest pełnoetatowy dietetyk. Szczególnie zaawansowani dietetycy, zdobywając doświadczenie i zgromadzoną bazę klientów, zaczynają pracować dla siebie. Znani dietetycy opracowują własne systemy, wydają książki i udzielają porad w kanałach radiowych i telewizyjnych. Każda popularna i bogata osoba ma swojego osobistego dietetyka.
Dietetyk - wymagania
Dziś zawód dietetyka jest dość popularny. Dietetyk przygotowuje indywidualne menu dla każdego konkretnego przypadku choroby. Może to stanowić problem z nadwagą lub odwrotnie - pragnieniem powrotu do zdrowia, w chorobach metabolicznych (anoreksja, bulimia), cukrzyca, choroby serca i inne. Dietetyk zajmuje się odpowiedzialnymi czynnościami, takimi jak:
- doradzanie pacjentom w zakresie właściwego odżywiania;
- przyjmowanie pacjenta na badania ambulatoryjne: badanie historii pacjenta, indywidualne cechy pacjenta, a także pomiary antropometryczne;
- skierowanie do testów, jeśli to konieczne;
- opracowanie schematów żywieniowych i posiłków dla pacjentów w ramach cyklu leczenia;
- monitorowanie stanu pacjenta w trakcie leczenia;
- wypełnianie dokumentacji medycznej pacjentów.
Żeby zostać dietetykiem, potrzeba zdobyć wyższe wykształcenie medyczne i przejść szkolenie podyplomowe w specjalności profilowej. Podobnie jak w przypadku każdego lekarza, ważne jest, aby dietetyk miał poczucie odpowiedzialności i współczucia dla pacjenta. Dietetyk to bardzo pozytywny zawód. Miło jest zobaczyć, kiedy, podążając za matką w rodzinie, członkowie rodziny również zaczynają mądrze jeść, ponieważ pozbywają się chorób przewlekłych, i na pierwszy rzut oka, nawet nie podejmując szczególnych wysiłków w tym kierunku. Nawiasem mówiąc, jeśli w pewnym kręgu społecznym nawet jedna osoba staje na właściwej drodze, zmniejsza wagę, to z biegiem czasu reszta: przyjaciele, krewni, znajomi.
Ile zarabia dietetyk?
Zawód dietetyka jest atrakcyjny i poza wynagrodzeniem na poziomie 2 717 PLN (mediana) może on liczyć na laptop, telefon komórkowy oraz ciekawe szkolenia. Najlepsze zarobki dotyczą dietetyków z Warszawy i województwa mazowieckiego. Nieźle także zarobić mogą pracownicy województwa pomorskiego, a także Szczecina i Gdańska. Najmniej pracodawcy płacą w województwie łódzkim, warmińsko-mazurskim i podkarpackim. W zawodzie tym pracują głównie kobiety, jednak nie jest to zawsze regułą. Praca pozwala także na rozwój i można zająć się własną działalnością gospodarczą.