Zawód pracownika obsługi gastronomii
Usługi gastronomiczne to branża odpowiedzialna za dostarczanie napojów, żywności i innych usług różnym klientom na specjalne okazje. Kandydaci na stanowiska związane z gastronomią muszą znać techniki zarządzania i wiedzę na temat usług gastronomicznych. Odpowiednie kwalifikacje akademickie dla tej branży to stopień zarządzania hotelarstwem lub zarządzania żywnością i napojami. Profesjonaliści pracujący w tym biznesie zaczynają jako pomocnicy kuchni, a następnie przechodzą do stanowisk kucharza lub szefa kuchni, aby rozpocząć własną usługę gastronomiczną. Doświadczenie i umiejętności są uzyskiwane w miejscu pracy, a niektórzy pracodawcy wymagają, aby kandydaci mieli prawo jazdy. Obsługa gastronomii to także branża odpowiednia dla studentów i ludzi bez doświadczenia, którzy mogą zostać przeszkoleni do zawodu na miejscu pracy.
Jak zostać pracownikiem obsługi gastronomii?
Pracownik obsługi gastronomii wykonuje szeroki zakres obowiązków związanych z przygotowaniem i / lub serwowaniem żywności i napojów w jednym, lub kilku różnych środowiskach usług gastronomicznych. Może wykonywać takie obowiązki, jak przygotowywanie półproduktów, gorących potraw i / lub zimnych produktów spożywczych i / lub pomagać w przygotowaniu produktów piekarniczych, stosownie do stanowiska. Pomaga także w czyszczeniu obszarów roboczych, sprzętu i przyborów. Może pomóc w obsłudze, zbieraniu śmieci odpowiednio do obszaru działania. Może podawać żywność klientom i / lub wykonywać obowiązki związane z kasą.
Pracownik obsługi gastronomii - wymagania
Zadania i obowiązki pracownika obsługi gastronomii:
- Tworzy usługi gastronomiczne, kuchnię, sprzęt i przybory, zgodnie z określonymi potrzebami obszaru; sprawdza temperaturę żywności i / lub przygotowuje stanowisko do codziennych czynności; może obsługiwać urządzenia kuchenne lub piekarnicze zgodnie z przeznaczeniem.
- Transportuje żywność i zapasy z głównej kuchni, piekarni i lub obszaru przygotowywania sałatek do miejsca serwowania, albo przez noszenie, albo przez użycie wózka.
- Przestrzega zalecanych procedur podczas przygotowywania gorących i zimnych linii pokarmowych; wybiera odpowiednie przybory i ustawia linię parową na odpowiednią temperaturę dla pozycji menu.
- Przygotowuje lub pomaga przy przygotowywaniu gorących i zimnych dań mięsnych i warzywnych, napojów, sałatek, kanapek, nadzień do ciasta, prostych wyrobów piekarniczych, sosów sałatkowych i lub innych podobnych artykułów spożywczych, odpowiednio do zamówienia.
- Podaje produkty żywnościowe do klientów z blatów i lub stołów, zgodnie z określonymi instrukcjami, zapewniając, że podawane są odpowiednie porcje.
- Może podawać wiele gorących i zimnych produktów spożywczych zgodnie z instrukcjami.
- W razie potrzeby uzupełnia jedzenie, sztućce, naczynia szklane, naczynia i tacki na stanowiskach, może zamawiać i uzupełniać przyprawy.
- Napełnia maszyny do lodu, jeśli są obecne w obszarze działania; zapewnia, że maszyny są czyszczone i konserwowane, w razie potrzeby.
- Bierze udział w codziennych problemach i potrzebach związanych z wyposażeniem i zaopatrzeniem w żywność, dba o usuwanie zepsutej lub nieatrakcyjnej żywności, wadliwych materiałów / wyposażenia lub innych niecodziennych warunków.
- Musi utrzymywać w czystości miejsca pracy, w tym podłogi, urządzenia, sprzęty i sprzęt; zbiera i wyrzuca śmieci do wyznaczonych pojemników;
- Myje garnki, patelnie i inne materiały eksploatacyjne zapewniające obsługę sanitarną; organizuje i zastępuje oprogramowanie sprzętowe w odpowiedniej lokalizacji.
- W razie potrzeby może wykonywać obowiązki związane z kasą.
- Może zapewniać wskazówki i szkolenie innym pracownikom wykonującym podobne prace.
- Wykonuje różne obowiązki związane z pracą, jakie mu przypisano.
Wymagana wiedza, umiejętności i zdolności:
- Wiedza o dostawach, wyposażeniu i kontroli zapasów.
- Umiejętność przestrzegania rutynowych instrukcji słownych i pisemnych.
- Umiejętność czytania i pisania.
- Umiejętność zrozumienia i przestrzegania procedur bezpieczeństwa.
- Zdolność do bezpiecznego korzystania ze sprzętu i materiałów do czyszczenia.
- Umiejętność prowadzenia i szkolenia personelu.
- Możliwość podnoszenia i manipulowania ciężkimi przedmiotami.
- Znajomość konfiguracji linii żywieniowych i wymagań temperaturowych.
- Umiejętność gotowania i przygotowywania różnych potraw.
- Znajomość metod i technik przygotowywania, prezentacji i jakości żywności.
Środowisko pracy wiąże się z pewnym narażeniem na zagrożenia lub ryzyko fizyczne, które wymagają przestrzegania podstawowych zasad bezpieczeństwa. Praca może obejmować umiarkowaną ekspozycję na nietypowe elementy, takie jak ekstremalne temperatury, brud, kurz, dym, dym, nieprzyjemne zapachy i głośne dźwięki.
Ile zarabia pracownik obsługi gastronomii?
Płace pracowników w obsłudze gastronomii nie są zbyt wysokie. Mediana wynagrodzeń w tym zawodzie wynosi 2400 złotych brutto. W ten sposób można się dowiedzieć, że połowa badanych pracowników w obsłudze gastronomii zarabia od 2150 do 2840 złotych brutto. W wielu miejscach obowiązują także stawki godzinowe, zatrudnianie na godziny. Nie bez znaczenia jest także wielkość firmy oraz region zamieszkania. Kluczowe jest także doświadczenie.