Praca Rzeźnik

Praca alert - powiadomienia

Rzeźnik

Oferty pracy Zawęź wyniki Znaleźliśmy 70 ofert pracy

Praca zawód rzeźnik

Zawód rzeźnika

Będąc jednym z najstarszych zawodów, którego korzenie sięgają czasów udomowienia bydła, rzeźnicy założyli swoją pierwszą gildię (stowarzyszenie) w Anglii już w 1272 roku. Dziś w wielu ustawach wydawane są profesjonalne zaświadczenia o prawie do pracy w charakterze rzeźnika. Zawód związany z pierwotnym przetwarzaniem surowców zwierzęcych i wytwarzaniem produktów mięsnych jest tak różnorodny, jak proces pierwotnego przetwarzania mięsa. Niewiele osób marzy o pracy rzeźnika, z przytłaczającą większością ludzie kojarzą go z negatywnie. Powodem tego jest specyficzne środowisko pracy i obowiązki. Ubiór rzeźnika niewiele się zmienił od średniowiecza: pracownicy, którzy ćwiartują zwierzęta, wciąż chodzą w fartuchach i dzierżą wielki nóż. Jednak niewiele osób wie, że sztukowanie mięsa jest subtelną, prawie jubilerską pracą, a także jest bardzo trudna, ponieważ rzeźnik musi dzielić mieso krów, świń, owiec i drobiu, każdy z gatunków wymaga szczególnego podejścia i w żadnym wypadku nie należy marnować żadnej części. Dlatego też sztukowanie mięsa to cała sztuka, w wielu miejscach zawód rzeźnika może być honorowym rodzinnym biznesem przenoszonym z ojca na syna.

Jak zostać rzeźnikiem?

Żeby profesjonalnie wy-porcjować tuszę, trzeba znać strukturę anatomiczną zwierząt, utrzymywać wagę i recepturę gotowych produktów, a także mieć siłę - nie każdy może znieść ogromne obciążenia przy tworzeniu półproduktów: jeśli mówimy w liczbach, przeciętny rzeźnik przetwarza około sześciu ton mięsa. Można nauczyć się zawodu rzeźnika albo bezpośrednio na miejscu pracy lub uzyskać specjalne wykształcenie. Przy całej brutalności tego zawodu wymaga on nie tyle siły, ile dokładności ruchów, umiejętności, wypracowanych w automatyzmie.

Przedstawiciel tego zawodu powinien znać anatomiczną strukturę tusz zwierzęcia, dzielić je na części, porcjować części tuszy wszystkich rodzajów zwierząt gospodarskich, mięso sortować, przygotować je do wyrobu kiełbasy mielonej. Z reguły fizycznie rozwinięci i silni młodzi mężczyźni pracują podczas "podstawowego przetwarzania mięsa". Rzeczywiście, praca jest dość monotonna i trudna, związana z poważnym wysiłkiem fizycznym. Oprócz wytrwałości konieczne są uważność, pracowitość i staranność. Jednak wynik jest wart wysiłku. Technika pracy zależy od rodzaju mięsa, kształtu i wielkości kawałka, umiejscowienia kości oraz oczywiście od tego, do czego są przeznaczone. Większość ludzi, nawiasem mówiąc, którzy uważają się za "dobrych" rzeźników, nie zawsze są w stanie dowiedzieć się, która część tuszy jest najlepsza do gotowania, które dania z części mięsa są najlepsze. Specjalista musi wiedzieć, z jakich części zwierzęcia jest np. polędwica, mięso gulaszowe, schab czy golonka. W wyniku szkoleń zawodowych specjalista otrzymuje kompleksowe informacje na ten temat i na wiele innych zagadnień. Może np. nauczyć się tego samego co pracownik inżynierii produkcji żywności i technolog żywienia.

Rzeźnik - wymagania

Rzeźnik jest zawodem, którego przedstawiciel zajmuje się ubojem zwierząt, usuwaniem ich skór, rozcinaniem tusz, sprzedażą ich mięsa lub dowolną kombinacją tych zadań. Może przygotowywać standardowe kawałki mięsa, drobiu, ryb, mięczaków i skorupiaków w sprzedaży detalicznej lub hurtowej oraz w zakładach spożywczych. Rzeźnicy mogą pracować w domach towarowych, sklepach spożywczych, targowiskach mięsnych i rybnych lub być zatrudniani prywatnie. Mięso, jak każdy inny produkt, można kupić tylko w miejscach o dużym natężeniu ruchu. Jeśli zobaczysz zastój w sklepie to lepiej nie kupować w tym miejscu. Rzeźnik przeważnie nie zabija zwierząt, tylko porcjuje dostarczone martwe zwierzęta. Rzeźnik musi znać technologię cięcia tusz i być w stanie używać swoich narzędzi roboczych. Musi dokładnie znać i przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Jak mówią eksperci, zdobycie doświadczenia trwa dłużej niż rok. Jednakże, aby nauczyć się wszystkiego, co jest potrzebne do pracy i opanować wszystkie niezbędne umiejętności, wystarczą trzy miesiące pod okiem doświadczonego rzeźnika. Niezbędna wiedza pozwoli pracować z każdym gatunkiem mięsa.

Ile zarabia rzęźnik?

W zakładach przetwórstwa mięsnego jest dużo wolnych miejsc, a doświadczony specjalista o normalnym zdrowiu nie będzie pozbawiony pracy. Co więcej, możliwe jest znalezienie pracy nie tylko w dużych zakładach, ale także w sklepach sieciowych. W małej nierentownej fabryce warunki pracy mogą być znacznie gorsze niż w wielkiej znanej firmie i na odwrót. Duże zakłady zapewniają pełny pakiet socjalny, który obejmuje nie tylko opiekę medyczną i dofinansowanie wczasów, ale często nawet leczenie uzdrowiskowe, obozy rekreacyjne i przedszkola.  W zawodzie tym jak zostało to wspomniane wcześniej, pracuje więcej mężczyzn, ale zdarzają się także kobiety. Mediana wynagrodzeń na tym stanowisku wynosi około 3000 złotych brutto. Pokazuje to, że rzeźnicy w Polsce zarabiają między 2253 a 3642 złote (połowa ankietowanych). W zależności od miejsca pracy i regionu 1/4 z nich może liczyć na wyższe zarobki. Nie brakuje jednak miejsc pracy, gdzie płace są niższe niż wspomniane 2253 złote brutto. Pracownik tego zawodu może jednak łatwo przejść na inne stanowisko pracy. Nabyte umiejętności pozwalają także pracować na własnym gospodarstwie.